Cene življenjskih potrebščin v Turčiji rastejo že vse od maja 2021, ko je inflacija dosegla 16,6 odstotka.

Glede na to, da rast cen življenjskih potrebščin ni poskočila tako zelo kot v minulih mesecih, pa bi lahko prišlo do umirjanja leto dni trajajoče inflacijske krize.

Turčijo, ki velja za strateško pomembno državo v razvoju, sicer pretresa gospodarska kriza. Udarila jo je, potem ko se je predsednik države Recep Tayyip Erdogan v boju proti visoki inflaciji odločil za eksperimentalno politiko znižanja ključne obrestne mere. Večina ostalih držav v evropskem prostoru se namreč odloča ravno za nasprotno, in sicer zviševanje ključnih obrestnih mer.

Turški predsednik v nasprotju z uveljavljeno teorijo vztraja, da zaostrovanje denarne politike prek dviga obrestnih mer ni recept za znižanje inflacije, zato je turška centralna banka lani in predlani petkrat zapored znižala ključno obrestno mero, ki je trenutno pri 14 odstotkih.

Turška centralna banka je sicer minuli konec tedna napovedala, da bo inflacija do konca leta padla na 65 odstotkov. Predsednik države pa ocenjuje, da se bo to zgodilo šele januarja.

Upravljanje gospodarske krize pa se v Turčiji odraža tudi s padcem podpore Erdoganovi vladajoči stranki AKP pred volitvami, ki bodo junija 2023. Ta se spustila na zgodovinsko najnižjo raven.