Najboljša slovenska kajakašica na mirnih vodah Anja Osterman je na evropskem prvenstvu v Münchnu potrdila, da se odlično znajde v enojcu, potem ko je pred tem med dvojci uspešno nastopala s Špelo Ponomarenko Janić, s katero sta osvojili pet kolajn na svetovnih in evropskih prvenstvih. Devetindvajsetletna Primorka je v soboto najprej postala evropska podprvakinja na 200 metrov, disciplini, v kateri se je ta mesec v Kanadi že veselila naslova svetovne podprvakinje. Včeraj je uspeh nadgradila še s tretjim mestom na 500 metrov.

Vendarle oblekla trenirko

Pot do srebrne kolajne na Bavarskem si bo Anja Osterman zapomnila za večno. V spominu ji bo ostala živčnost, ki jo je doživljala pred startom. Primorka ima namreč specifičen start, saj ima čoln postavljen nekoliko vstran. Starter jo je pred startom ves čas prestavljal, česar ni navajena, s čimer jo je vse bolj dražil. »Bila sem tako znervirana, da se je to poznalo pri mojem veslanju. Seveda sem zelo zadovoljna z osvojeno kolajno na velikem tekmovanju, a se zavedam, da je bila dosegljiva tudi zlata medalja,« je povedala Anja Osterman ter napovedala odločen boj na zlato kolajno na 500 metrov. Primorka se je v letošnji sezoni na 200 metrov na vseh tekmah, na katerih je nastopila, vselej uvrstila med najboljšo trojico. Zmagala je na tekmah svetovnega pokala v Poznanju in Račicah.

Tudi razplet včerajšnje preizkušnje na 500 metrov je bil takšen, da ga najboljša slovenska kajakašica na mirnih vodah ne bo pozabila nikoli. Fotofiniš jo je namreč najprej postavil na četrto mesto, tri tisočinke za Danko Emmo Aastradt Aastrand Jorgensen. Nekaj minut kasneje je obveljalo drugačno pravilo, da sta si tekmeci vendarle razdelili tretje mesto, kar je pomenilo, da je Anja Osterman dosegla svojo drugo kolajno na prvenstvu v Münchnu. »Ko sem šla na startni blok, sem si rekla, da bom od starta veslala na polno, saj je veter pihal v hrbet. Tik pred startom sem preverila zastavice in videla, da se je smer vetra spremenila. Zato sem spremenila taktiko in prvih 400 metrov veslala lahkotno, zadnjih 100 pa na vso moč. Sprva sem mislila, da bom druga ali tretja, ko pa sem tik pred ciljem zagledala Emmo, sem pomislila, da morda ne bom osvojila kolajne,« je včerajšnjo tekmo opisala Anja Osterman, ki je v nadaljevanju doživljala stresne minute okrog končne uvrstitve. Vse dokler ji iz vodstva reprezentance niso sporočili, naj obleče trenirko ter se odpravi na podelitev kolajn.

Jošt Zakrajšek šesti

Slovenka je morala v olimpijskem regatnem centru v Münchnu na krajši razdalji priznati premoč le Danki Emmi Aastrand Jorgensen, ki ima pri 26. letih v svoji zbirki tudi že srebrno in dve bronasti olimpijski kolajni. Bronasto kolajno je osvojila Poljakinja Marta Walczykiewicz, srebrna z olimpijskih igrah v Riu de Janeiru na tej razdalji. Na daljši razdalji je evropska prvakinja postala Poljakinja Anna Paulawska, podprvakinja pa Madžarka Eszter Rendessy.

Jošt Zakrajšek je na 1000 metrov v finalu B zasedel peto mesto ter bil v skupni razvrstitvi 14. Evropski prvak je postal Madžar Balint Kopasz, kolajni pa sta osvojila še Portugalec Fernardo Pimenta in Belgijec Artuur Peters. Zanimivo je, da je najboljša trojica v enakem vrstnem redu zasedla že mesta na lanskem evropskem prvenstvu v Poznanju. Tretji Slovenec v Münchnu Rok Šmit je nastope na evropskem prvenstvu v Münchnu zaključil s sedmim mestom v polfinalu na 200 metrov. Jošt Zakrajšek bi moral svoje nastope na Bavarskem zaključiti v soboto, a so organizatorji zaradi močne nevihte kajakaše na 5000 metrov prestavili na nedeljo. Preizkušnjo je dobrih 40 sekund za zmagovalcem Fernandom Pimento končal na šestem mestu ter sklenil uspešne slovenske nastope. Evropski podprvak je na najdaljši razdalji postal Španec Walter Bouzan, tretji pa je bil Poljak Rafal Rosolski.