Ekipa 32-letnega Zasavca je bila od samega začetka daleč najhitrejša na cestah po Utrechtu. Že na prvem vmesnem času je imela Jumbo-Visma 13 sekund naskoka pred ekipo Quick-Step Alpha Vinyl ter 17 pred Ineos Grenadiers.

V cilju je nato britanska zasedba, ki je pospešila ritem v drugem delu trase, ugnala belgijski Quick-Step za vsega sekundo. Slabih osem minut kasneje pa je v cilju Jumbo-Visma do tedaj vodilni čas 24:53 izboljšala za 13 sekund.

Ker je prvi ciljno črto prečkal izkušeni Gesink, bo v drugi etapi po domačih cestah od Hertogenboscha do Utrechta (175,1 km) oblekel tudi rdečo majico vodilnega. Roglič bo sobotno preizkušnjo začel kot drugouvrščeni in bo namesto Gesinka oblekel sprintersko zeleno majico najboljšega po točkah.

»Še vedno ne morem verjeti, res sem hvaležen fantom, da lahko tukaj odgovarjam kot vodilni. Bili so noro močni in res bi se jim zahvalil, da bom lahko oblekel rdečo majico. To je eden vrhuncev moje kariere,« je dejal v zadnjih letih Rogličev zvesti pomočnik, ki je imel ogromno nesreče s številnimi padci v svoji karieri.

»Slišali smo, da smo bili na vmesnem času spredaj, a ni konec, dokler ne prečkaš ciljne črte. Seveda se lahko marsikaj zgodi, a vseskozi sem verjel, da lahko zmagamo, saj imamo res odlične kolesarje v vožnji na čas,« je dodal Gesink.

»Cilj je bil, da sledim Primožu in ostalim hitrim fantom. Vedno opravljam vlogo pomočnika za Primoža in ostale fante, s tem, da mi dovolijo obleči rdečo majico, pa so se mi zahvalili za vso pomoč v vseh teh letih. Vožnja v majici vodilnega po domačih cestah bo uresničitev sanj,« je še zaključil 36-letni Nizozemec.

Gesink je bil del ekipe, ki je 23,3 km dolgo ter dokaj tehnično traso s številnimi zavoji prevozila s povprečno hitrostjo 56,66 km/h, ekipi Ineos Grenadiers in Quick-Step Alpha Vinyl sta bili dobrega pol km/h počasnejši.

Od favoritov za skupno zmago sta tako najbližje Rogliču Ekvadorec Richard Carapaz (Ineso Grenadiers) s 13 sekundami zaostanka in Belgijec Remco Evenepoel (Quick-Step Alpha Vinyl), ki zaostaja še sekundo več.

Vuelta se je sicer četrtič v zgodovini začela v tujini, drugič na Nizozemskem. Ekipni kronometer pa se je v program dirke vrnil prvič po letu 2019. Takrat je za razburjenje poskrbel predvsem preluknjan bazen, zaradi katerega sta se po razliti vodi na tleh znašla oba slovenska zvezdnika, Rogliča (Jumbo-Visma) in Tadeja Pogačarja (UAE Team Emirates). Slednjega tokrat ni na Vuelti.

Tokrat težav s spolzkim cestiščem ni bilo, čeprav je od začetka ceste po Utrechtu malce zmočil dež. V soboto se bodo kolesarji iz Hertogenboscha podali ob 13.23, organizatorji pa najboljše v cilju v Utrechtu pričakujejo okoli 17.30.