Do prve tekme slovenske odbojkarske reprezentance na svetovnem prvenstvu, ki bo potekalo tudi v Ljubljani, je še osemnajst dni, aktualne evropske podprvake pa bo v Stožicah nepričakovano vodil novi selektor. Namesto Avstralca Marka Lebedewa bo proti Kamerunu na prvi tekmi svetovnega prvenstva na slovenski klopi sedel Romun Gheorghe Cretu. »Ocenjujemo, da je bilo za izpolnitev naših ciljev, povezanih s svetovnim prvenstvom, potrebnih nekaj sprememb. Enotno smo se odločili, da zamenjamo vodjo strokovnega štaba, ki se mu na tem mestu zahvaljujemo za opravljeno delo,« se je glasilo dopoldansko sporočilo za javnost Odbojkarske zveze Slovenije.

V nadaljevanju smo lahko še prebrali, da bo Avstralca Lebedewa zamenjal Gheorghe Cretu, ki ravno danes praznuje svoj 54. rojstni dan. Več o razlogih za menjavo na slovenski klopi je nato popoldne v Bohinju, kjer je na bolj ali manj delovnem dopustu, povedal predsednik OZS, Metod Ropret. »Znano je, da igra naše reprezentance temelji na ekipni igri, ekipnem duhu, povezanosti in to nam je v zadnjem obdobju malenkost manjkalo. Verjamem, da je še dovolj časa, predvsem pa, da smo našli človeka s pravo energijo, nenazadnje pa je Cretu s temi rezultati, ki jih je dosegel, verjetno najbolj vroče ime na svetovni trenerski odbojkarski sceni,« so bile prve besede Metoda Ropreta.

Za odločitev Ropret nosi polno odgovornost

»O menjavi smo razmišljali že po nastopu v ligi narodov. Ker nismo bili v polni zasedbi, vmes smo imeli še nekaj težav s covidom-19, tu so bila še dolga potovanja, smo se vseeno odločili, da Lebedewu damo še nekaj časa. Res je, da so se treningi izboljšali in da se je ekipa kazala v boljši luči, vendar ne do ravni, ki smo si jo želeli. Preprosto je domače svetovno prvenstvo preveč pomembno, da bi karkoli prepuščali naključju. Odločitev smo sprejeli skupaj s strokovnim svetom odbojkarske zveze in zanjo nosim polno odgovornost,« je odločno pripomnil Ropret.

Če je še na zadnjem druženju z mediji prejšnji četrtek vse delovalo običajno, očitno ni bilo tako pri vodstvu, ki je na odbojkarski zvezi zadolženo za stroko. Že takrat je namreč Ropret začel pogovore s Cretujem. »Z njim smo v stiku šele zadnje tri, štiri dni, zato so tudi Lebedew in igralci šele danes dopoldne izvedeli za to novico. Ničesar nismo želeli prepustiti naključju. Dokler nismo imeli alternative in potrditve, da je novi selektor na poti v Slovenijo, bi bilo kakršnokoli drugačno dejanje nerazumno. Zavedamo se, da naša odločitev na določen način pomeni tveganje, toda prav vse aktivnosti, ki jih izvajamo, delamo v interesu, da bi zadeve postavil na višjo raven. Verjamem, da smo naredili pravo potezo. Gre za človeka z veliko pozitivne energije, znanja in izkušenj, to pa je tisto, kar fantje v tem trenutku potrebujejo. In morda še njegov stavek ob koncu najinih pogovorov: 'Veste, jaz v Stožicah zmagujem.' Odgovoril sem mu samo, da upam, da bo tako tudi nadaljeval,« je še pojasnil predsednik OZS.

Cretu se bo predstavil jutri

Končne zaključke o menjavi na trenerski klopi slovenske izbrane vrste bomo lahko delali šele po koncu svetovnega prvenstva. Dejstvo je, da so slovenski odbojkarji v ligi narodov zaostali za pričakovanji in bolj logično bi bilo, da če je že prišlo do menjave, bi do nje prišlo že takrat. »Mislim, da je Odbojkarska zveza Slovenije spoznala, da z dozdajšnjim selektorjem kakšnega večjega preboja na svetovnem prvenstvu ne bo. Vemo pa, da bo prvenstvo potekalo doma, zato je še toliko bolj pomembno, da bi bil rezultat čim boljši. Kaj lahko v tako kratkem času naredi nova 'metla', je težko reči, toda po drugi strani je časa še dovolj. Fantje še vedno znajo igrati odbojko, Cretu pa je bil v zadnjih letih ves čas v stiku z vrhunsko odbojko, o čemer govorijo tudi njegovi rezultati, poleg tega pozna večino naših igralcev. Tudi zato ne bi smel imeti težav pri vzpostavitvi dobrega vzdušja v ekipi kot tudi v tehničnem vidiku, da bi ekipa čim bolje delovala. Seveda bi bila čisto druga zgodba, če bi bil z njimi od samega začetka priprav,« pa je menjavo na selektorskem mestu komentiral Gregor Hribar, ki je leta 2001 kot prvi slovenske odbojkarje popeljal na evropsko prvenstvo v Ostravi na Češkem. Osem let pozneje je z njimi osvojil tudi prvo kolajno na enem od večjih tekmovanj, bron na sredozemskih igrah v Pescari.

Cretu se bo slovenski javnosti predstavil jutri, ko bo tudi znano, kakšen bo njegov trenerski štab. Finančne podrobnosti pogodbe z OZS še niso znane.