»Nisem motiviran, da bi igral še eno igro ... Preprosto čutim, da s tem nimam veliko pridobiti. Ni mi preveč všeč,« je dejal Carlsen v prvi epizodi svojega podcasta »The Magnus Effect«.

Kot je danes objavil tudi spletni portal chess24.com, tako norveški velemojster ne bo igral proti ruskemu izzivalcu Janu Nepomnjaščiju, ki si je v začetku meseca na dvokrožnem turnirju kandidatov Mednarodne šahovske zveze (Fide) priigral vlogo izzivalca.

Enaintridesetletnik v šahu kraljuje vse od leta 2013, ko je v boju za naslov ukanil indijskega velemojstra Viswanathana Ananda.

Carlsen je sicer že decembra za spletno stran chess24.com sporočil, da bi se zaradi pomanjkanja motivacije lahko odpovedal obrambi šahovskega svetovnega naslova.

»Za tiste, ki pričakujejo, da bom tudi naslednjič igral na svetovnem prvenstvu, je možnost razočaranja velika,« je takrat dejal svetovni prvak le nekaj dni za tem, ko je v Dubaju potrdil peti svetovni naslov z zmago nad Nepomnjaščijem.

Carlsen je sicer že v preteklosti na glas razmišljal o tem, da bi se odpovedal obrambi svetovnega naslova. Tako je po zmagi na SP leta 2018 proti Američanu Fabianu Caruani dejal, da ne ve, ali bo branil naslov čez dve leti. Že takrat je zahteval spremembe formata tekmovanja, med drugim uvedbo pospešene igre.