Svojega prvega, pravega prijatelja sem našla šele pri štirinajstih letih. Lahko zaključite, da sem bila introvertiran otrok. Vase zaprta, bi rekla mama. Predebela za svoja leta in zaljubljena v knjige, stripe in črnobele filme. Moji najbolj barvni spomini iz otroštva so jutra ob sredah. Da prav ste prebrali, sredina jutra, ne sobotna. Vsako sredo je namreč izšla nova številka Mikijevega Zabavnika in potem pozneje tudi Mikijevega Almanaha. Spomnim se, da so bili vse moje otroštvo moji zvesti spremljevalci liki iz Mikijevega Almanaha. Tedenske izdaje stripov so bila zame osvežitev in navdušeno sem čakala mamo, da je z jutranjim nakupom prinesla še ta barvni zvežčič A5 formata. Pozneje sem ga hodila iskat kar sama, s kolesom do vaške trgovine in 10 dinarji, skritimi v pesti. Še danes se spomnim barvitih oblačil Jake Racmana in njegove punce Jakice Racman, nečakov Žaka, Paka in Maka. Najbolj pa so name vtis naredili izrazi na njihovih obrazih, grimase, krohot, jeza, veselje, žalost, presenečenja. Strip je bil neverjetno poučen zame, predvsem kako prepoznavati drugega človeka. Kako zaznati njegovo počutje in kako prepoznavati njihove stiske. In tudi, če se pri svojih šestih letih tega še nisem zavedala, mi je dal veliko na temo stalnega učenja.

Tedenska doza učenja

Vzpostavila sem tedenski ritual. Mikijev Zabavnik je bil moja tedenska doza učenja, ki ni bila edina, je bila pa učinkovita. Po naravni poti in z vsebino, ki je bila mojim letom primerna, sem enkrat na teden dobila barvito, zabavno in poučno lekcijo. Tudi o tem kako se stvarem ne streže ali kako se ne vede. Hlastala sem vsako lekcijo na novo. Pristop, ki sem ga osvojila s tedenskimi izdajami stripa, je enak tistemu, ki ga učijo današnje knjige o vodenju in stalnem učenju. Obstaja veliko tehnik in orodij, ki vas učijo vsakodnevnega učenja in so vam lahko v izjemno pomoč. Pa vendar, prepričana sem, da najbolj zaležejo enostavne stvari. Ker so učinkovite. Zato svojim strankam, vodjem ali menedžerjem, pogosto predstavim preprost način, kako lahko učenje in lastni razvoj vključijo v svoj vsakdan.

Kot so mene učili junaki mojih stripov, tudi vam priporočam, da ste vsak dan pozorni na tri tehnike stalnega razvoja. Vsak dan poskušajte naučiti se nečesa novega. Učite se od drugih in jih opazujte. Pojdite vsaj enkrat na teden na kosilo s sodelavcem/-ko, s katerim še nikoli prej niste kosili. Nagovorite človeka pri sosednji mizi v kavarni, ki pije kavico sam. Eksperimentirajte in pojdite v družbo ali na poslovno srečanje, kjer ljudi še ne poznate. Preverite kako se vedete na sestankih pred kamero ali v živo. Poskusite vsakokrat nekaj spremeniti ali dodati. Pozabite na že naučeno. Danes se družite z nekom, ki vam lahko postavi velik izziv, ki vam bo odprl oči. Morda pa boste z opazovanjem svojega vedenja prepoznali slabo navado ali vedenje in ga opustili. Najlažje vam bo šlo, če sebi in drugim postavljate vprašanja odprtega tipa, ki navdihnejo. Ponovno se učite že naučenega. Počnite naučeno na drugačen način, ali rešujte enake izzive z drugačnim pristopom. Prepoznajte svoje prednosti in jih uporabite pri reševanju novih situacij. Povprašajte za feedback nekoga novega. Ne obupajte, učite se vztrajnosti.

Dnevni rituali za stalno učenje

Z leti dela v korporaciji in pozneje, ko sem postavljala svoj coaching posel, sem spoznala principe dnevnih ritualov, ki pomagajo k stalnemu učenju. Ni mi šlo tako zlahka od rok kot tedenske učne doze iz Mikijevega Zabavnika. Vse dokler nisem dojela, da mi manjka »zabavni del« mojega vzpostavljanja ritualov učenja. In sem začela znova, po svoje. Našla sem sebi edinstven način oblikovanja in vzpostavljanja dnevnih ritualov učenja. Zato mi je blizu coaching s posamezniki, za katere oblikujem njim lasten program, uporabljam edinstvene tehnike in pristope. Splošne formule ni. In to me navdihuje pri mojem delu in tudi mojem lastnem razvoju. Jaka Racman bo čez dve leti star 90 let. Gospod kontroverznih vzgojnih prijemov in nagle jeze, ki pa se je vseskozi trudil svoje tri nečake učiti na življenjskih primerih, lastnih izkušnjah in kako pretentati svojega bogatega strica Skopušnika. Tudi vi poiščite sebi lasten, zabaven način, da boste uživali v vsakdanjem učenju, majhnih zmagah, pozabljali že naučeno in začeli znova. Tudi z dodatnim učenjem že osvojene vrline ali vsebine. Zabaven in učen dopust vam želim.

Mag. Simona Špilak je direktorica kadrovske agencije BOC Institute, strateška svetovalka v mednarodnih podjetjih, executive leadership coachinja in predavateljica.