Preostali trije Slovenci, Matej Mohorič, Jan Tratnik (oba Bahrain-Victorious) in Luka Mezgec (BikeExchange-Jayco), niso prišli v cilj s prvo skupino, v kateri je bilo 26 kolesarjev.

Malce razočaran

Z novimi štirimi bonifikacijskimi sekundami je Pogačar (UAE Team Emirates) še nekoliko povišal prednost v skupnem seštevku in ima sedaj 39 sekund naskoka pred Dancem Jonasom Vingegaardom (Jumbo-Visma). Britanec Geraint Thomas iz ekipe Ineos Grenadiers pa zaostaja 1:14 minute. Roglič je 13., za rojakom pa zaostaja 2:49 minute.

»Malce razočaran sem, saj zmaga ni bila tako daleč. Ampak vseeno je bila to zabavna igra. Dan je bil od samega začetka dolg, vse bolj vroče je bilo, tudi nekaj nevarnih točk je bilo na trasi. Zadnji vzpon mi je bil všeč. V sprintu pa sem mogoče malce okleval, Van Aert pa me je posledično prehitel s trojno hitrostno. Seveda čutim malce razočaranja, ampak tudi tretje mesto je super,« je po etapi organizatorjem Toura dejal Pogačar.

»Ne, danes nisem razmišljal o etapni zmagi. Malce smo se želeli sprostiti, počakati, a nato so narekovali ritem v ekipah BikeExchangea in Jumbo-Visme. Imeli so interes za etapno zmago, sami pa smo mislili, da bodo slavili ubežniki. Na koncu smo se spopadli za etapno zmago,« je še poudaril 23-letnik s Klanca pri Komendi.

Eden mehkejših padcev, kar jih je doživel

Med etapo je tudi pristal na tleh, potem ko je sredi glavnine grdo padel Američan Kevin Vermaerke (Team DSM). »Bil sem sredi nesreče, tudi pristal sem na tla, a ne prehudo. To je bil eden mehkejših padcev, ki sem jih doživel. Hitro smo se vrnili v glavnino in vse je bilo v redu,« je hiter povratek v glavnino ocenil Pogačar.

Etapa je bila precej mirna v primerjavi z nekaj zadnjimi. Po nekaj kilometrih boja za ubežno skupino, se je od glavnine odlepila skupina treh kolesarjev, ki pa si večje prednosti od treh minut ni privozila. Zadnjega ubežnika je glavnina ujela na zadnjem stopničastem vzponu (4,8 km/4,6 %) do olimpijskega stadiona v Lozani.

Pogačar ob začetku vzpona ni bil v najboljšem položaju, a se je hitro prebil naprej in čakal na napade tekmecev. Dobro je delo opravil tudi Mezgec za svojega kapetana Matthewsa. Močan ritem ekipe UAE Team Emirates je nato povsem razredčil skupino favoritov, po najbolj strmem delu klanca pa je v ospredju ostalo le okoli 30 kolesarjev, med katerimi je bil daleč najmočnejši Van Aerta, ki je silovito pospešil in zasluženo slavil.

Van Aert zelo zadovoljen

Za Van Aerta, ki je prišel do druge etapne zmage na letošnjem Touru, je bila to 37. zmaga v karieri. Letos je sedmič stopil na prvo stopničko zmagovalnega odra. Ob tem je na letošnjem Touru vpisal še tri druga mesta in zanesljivo drži zeleno majico najboljšega po točkah.

»Super zadovoljen sem, na voljo je bilo veliko točk za zeleno majico. Tukaj sem lahko pridobil več točk v primerjavi s tekmeci. Ekipa je naredila vse, da smo ujeli ubežnike, sam pa sem nato lahko sprintal za zmago,« je za organizatorje dirke po Franciji dejal 27-letni Van Aert.

»Vse, kar je šlo navkreber, je bilo strmo. Moral sem kar garati, da sem ostal na kolesu Pogačarja in njegove ekipe. Vedel sem, da če bom lahko ostal na kolesu, moram le počakati na zadnji položnejši del in iskati priložnost,« je še dodal Van Aert.

Tratnik na 84. mestu

Od ostalih Slovencev je bil tokrat najvišje Tratnik na 84. mestu (+4:17), skupaj pa sta v cilj pripeljala Mezgec in Mohorič na 97. in 98. mestu (oba +4:58). V skupnem seštevku je Mohorič 66. (+24:31), Mezgec 81. (+28:12), Tratnik pa 113. (+37:19).

V nedeljo bo pred drugim prostim dnem na vrsti še etapa od Aigleja do Chatel les Portes du Soleila (192,9 km). Gre za zahtevno traso s tremi kategoriziranimi vzponi, od tega tudi dvema v zadnjih 70 km. Tudi zadnjih nekaj kilometrov do cilja bo šlo navkreber.