Prejšnja vlada, ki jo je vodil Janez Janša, je po Golobovih besedah fiktivno nižala inflacijo, s tem ko je npr. zamrznila cene naftnih derivatov, ne da bi se vprašala, od kje bomo dobili razliko in kako jo bomo pokrili, in odpravila plačevanje omrežnin, kar bo prav tako treba povrniti.

»S takimi umetnimi ukrepi, ki so tudi nevzdržni, več kot za mesec ali dva, smo se znašli v situaciji, da je do zdaj bila inflacija umetna znižana. Resnica je precej drugačna,« je premier danes poudaril v izjavi za medije ob robu vrha zveze Nato v Madridu.

Inflacija je sicer po njegovih pojasnilih ena glavnih tem na srečanjih evropskih voditeljev. Nekatere države v EU imajo že 20- in večodstotno inflacijo, redke so tiste z enoštevilčno. »Tudi napovedi za naprej niso dosti boljše, ker se noben inflatorni pritisk oz. vzrok zanj še ni odpravil,« je dejal.

Kot je dejal Golob, je draginja ena glavnih tem, ki jih ima vlada na vidiku. »Ukrepati bomo morali,« je še dodal. Po napovedih bo sicer vlada v petek odločala o ukrepih v boju z draginjo.

V Sloveniji so se cene življenjskih potrebščin junija na letni ravni po podatkih statističnega urada v povprečju zvišale za 10,4 odstotka, letna rast cen, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, ki se uporablja za primerjavo gibanja cen v EU, pa je bila junija 10,8-odstotna.

Po pojasnilih statistikov so v prvi polovici leta skupno letošnjo inflacijo znižale spremembe trošarin za goriva, energijo in cigarete. Letna inflacija, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, je bila zaradi spremenjenih trošarin nižja za 0,2 odstotne točke. Če se trošarine ne bi spremenile, bi bila junijska letna inflacija 11-odstotna.