Z dvema uvrstitvama na zmagovalni oder so slovenski telovadci in telovadke sklenili nastope na največjem domačem tekmovanju. V Kopru je bila na preskoku Tjaša Kysselef z oceno 13,200 druga, Teja Belak pa z oceno 13,050 tretja. Slovenski specialistki za preskok je ugnala Madžarka Zsofia Kovacz (13,335). S četrtim mestom se je z oceno 13,100 na dvovišinski bradlji izkazala Lucija Hribar, zadnji slovenski finalni nastop pa je danes na gredi s petim mestom (11,500) zaključila Tjaša Kysselef. Ljubljančanki se je izpolnila želja, da se je dokazala tudi na gredi, potem ko je pred Koprom v kvalifikacijah delala napake in se ni uvrščala v finale.

V finalu tako, kot si je želela

Kljub temu, da na preskoku ni ubranila lanske zmage, je bila Tjaša Kysselef po nastopu na Primorskem zelo zadovoljna. V kvalifikacijah je namreč tekmovala pod svojimi pričakovanji ter celo trepetala za uvrstitev v finale. »V finalu sem pokazala podobo, kot sem si jo le želela. Oba skoka sem skočila v celoti, ničesar nisem spreminjala. Zelo sem vesela, saj do zadnjega nisem vedela, če bom dobila dovolj zaleta, če bo sprint dovolj dober, da mi bo na tem orodju uspelo izvesti rotacijo,« je bila po nastopu zadovoljna 28-letna Tjaša Kysselef. Vse od začetka svetovnega pokala je bilo veliko govora o težavah z orodjem, ki je od drugega proizvajalca (tekmovali so z orodji Gymnova), kot so vajeni v slovenskem taboru, ki v ljubljanskem gimnastičnem centru vadijo na orodjih Spieth. »Morda se od daleč in na tekmi res zdi, da nimamo težav, ampak kakšen trening ali pa ogrevanje pred tekmo bi pokazala povsem drugo zgodbo. Imamo kar nekaj težav, ampak na tekmi se tega ne pokaže,« je še odgovorila Tjaša Kysselef, ki na tekmah najvišjega ranga dosega vrhunske uvrstitve tudi na podlagi izkušenj.

Čeprav se po vrnitvi zaradi nosečnosti Teja Belak vse pogosteje uvršča na zmagovalni oder, Ljubljančanka s tretjim mestom ni bila zadovoljna. Predvsem na račun prvega skoka. »Še ko sem tekla proti odrivni kozi, nisem vedela, kateri skok bom prikazala. Na koncu sem naredila lažjega in s tem ne morem biti zadovoljna. Enostavno nisem se mogla privaditi novemu orodju. Sicer je bilo danes boljše kot prvi dan, ko smo ga preizkusili, vendar mi je očitno vseeno zmanjkal kakšen dan treninga. Ker pripravljena sem odlično, še nikoli tako,« je po bronasti kolajni dejala Teja Belak.

Najprej sredozemske igre, nato evropsko prvenstvo

Mladi slovenski telovadec Nikolaj Božič je v finalu na parterju nastopil na podlagi domače kvote ter z oceno 12,100 zasedel osmo mesto. Najboljše slovenske telovadce v naslednjih dneh čaka nastop na sredozemskih igrah, po njem pa se bodo pripravljali na avgustovsko evropsko prvenstvu v Münchnu, kjer se bodo za kolajne borili športniki iz devetih različnih športnih panog, med katerimi bodo ob obeh najboljših slovenskih telovadkah tudi številni športniki, ki redno dosegajo vrhunske uvrstitve. Izpostavimo športno plezalko Janjo Garnbret, atlete Kristjana Čeha, Tino Šutej in Marušo Mišmaš ter namiznoteniškega igralca Darka Jorgića.

Prvo ime svetovnega pokala v gimnastiki je bila Zsofia Kovacz, ki je zmagala v obeh sobotnih finalih, na preskoku in dvovišinski bradlji), najboljša pa je bila tudi danes na gredi. Pri moških se je dveh zmag veselil Igor Radivilov, ki je bil najboljši v soboto na krogih, danes pa na preskoku, kje so sicer gledalci v Kopru spremljali izjemno kvaliteten finale.