Startup Generator je šesttedenski pospeševalniški program, ki se je to leto vrnil iz virtualnega okolja v svet prave energije, mreženja, delavnic in dogodkov v živo. Dvanajst najbolj perspektivnih ekip se je udeležilo šestihih delavnic s področja poslovnega modela, prodaje, marketinga, financiranja in »pitchanja«. Poleg teoretičnega znanja so pridobili nasvete iz prve roke s strani startupovcev iz podjetij Graska, Malinca, Nest Campers in Cuckoo Cups.

V finalu šest ekip

Na podlagi ocen predavateljev, mentorjev in napredka ekipe, se je v finale uvrstilo ekip šest ekip: Dispo Market (sistem za optimizacijo tovora v cestnem tovornem prometu), Pigmenterija (abstraktne slike in palete iz naravnih pigmentov in energetskih mineralov), Luka bere (slikanice kot vzgojni pripomoček za branje in vzgojne momente), E-gostinec (CRM za gostince za optimizacijo nabave, vodenje zalog in samo organizacijo delavcev, Babavita (najzdravilnejši slovenski zvarek iz skrbno izbranih lokalnih sestavin) in Okta Kompostnik (naprava, ki z novo metodo za kompostiranje zelenega odpada zadosti potrebam gnojenja za večje kmetije). Ekipe so svoje poslovne ideje predstavile pred povabljenim občinstvom, podjetniki, investitorji in poslovnimi partnerji. Strokovna komisija je izbrala najboljše tri, vseh šest ekip pa je prejelo vstopnice za festival kreativnih prebojev, SoundGarden Festival, ki se bo ob Velenjskem jezeru odvijal 2. in 3. julija.

Varno podjetniško okolje

Zbrane je pozdravil župan mestne občine Velenje Peter Dermol, ki od mladih podjetij pričakuje, upa in računa nanje, da bodo tudi z današnjimi idejami v prihodnosti oplemenitili Velenje in SAŠA regijo. Spodbudne besede je mladim podjetnikom namenil tudi Matevž Frangež, državni sekretar z ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo. Direktorica SAŠA inkubatorja Ana Anžej pa je poudarila, da inkubator ustvarja okolje, kjer je ključnega pomena, da se podjetniki počutijo varno, pridobijo znanje, podporo in pa tudi finančna sredstva. »Danes se bo predstavilo šest ekip, ki so dokazale, da imajo potencial. Na začetku podjetniške poti se velikokrat znajdemo v situaciji, ko se soočamo s svojimi strahovi in sami s sabo. Ampak kot je rekel že C. Chaplin, ne sme nas biti strah se soočiti s svojimi strahovi, ker tudi planeti trčijo in iz kaosa se rodijo zvezde. In med temi zvezdami bomo danes preživeli nepozaben večer.«