Novi proizvodni obrat v eni izmeni zaposluje 140 ljudi. Te so v glavnini preselili oz. prerazporedili iz novomeške tovarne, nekaj pa je tudi novozaposlenih. V primeru, da se bo popravila oskrba z baznimi vozili, bodo v tovarni pognali še drugo izmeno, skupaj pa naj bi takrat na Biču zaposlovali več kot dvesto ljudi, je ob današnji predstavitvi naložbe in sprejemu za okoličane povedala generalna direktorica AdrieMobil Sonja Gole.

Na leto več kot 10.000 vanov

Po osnovnem programu nameravajo na Biču pod blagovnima znamkama Adria in SunLiving letno izdelati 7000 enot, ob zagotovitvi dvoizmenskega dela pa bi lahko letno izdelali več kot 10.000 vanov. Naročil zanje imajo sicer dovolj, saj na evropskem trgu povpraševanje raste ravno po teh izdelkih, je dodala generalna direktorica.

Prenovo prostorov in selitev proizvodnje so opravili v enajstih mesecih, sproščeni prostor v novomeški tovarni pa bodo v nekaj mesecih namenili okrepitvi proizvodnje oz. dodatni proizvodni linije avtodomov. Načrtujejo tudi tamkajšnje dodatno zaposlovanje, vse pa je sicer odvisno od preskrbljenosti z baznimi vozili, ki jih dodelajo v omenjene počitniške oz. bivalne kombije. Matična AdriaMobil ima sicer 1340 zaposlenih, celotna skupina pa zaposluje skupaj 2200 ljudi.

Poslovno leto najuspešnejše v zgodovini

Glede poslovanja je Goletova ocenila, da je bilo preteklo poslovno leto za AdrioMobil najuspešnejše v njeni zgodovini. Izdelali so več kot 18.000 počitniških prikolic, avtodomov in vanov, v celotni skupini pa več kot 20.000 izdelkov. Pri tem so ustvarili več kot 500 milijonov evrov prometa in rekordni poslovni izid. Izboljšali so tudi svoj tržni položaj v evropskem merilu. Pri počitniških prikolicah se je namreč ta povzpel na "zgodovinskih" devet odstotkov, pri avtodomih pa ob močni francoski, nemški in drugi konkurenci dosega 6,3 odstotka. Sicer pa povpraševanje po izdelkih AdrieMobil nenehno raste, je še povedala Goletova.