Pred vrati je nova sezona vrtnarjenja, ki je med pandemijo doživelo pravi razcvet. Med prostočasnimi aktivnostmi se je vrtnarjenje po priljubljenosti znašlo na drugem mestu, takoj za gledanjem televizije, in je prehitelo kuhanje, branje in rekreacijo. To potrjujejo tudi razvijalci vodilne slovenske vrtnarske aplikacije Posadi.si, ki so v lanskem letu zabeležili več kot 50-odstotni poskok prenosov mobilne aplikacije v  primerjavi z letom prej.  Aplikacija Posadi.si je sicer izjemno priljubljena tudi na italijanskem trgu, kjer deluje pod imenom Tomappo. Doslej jo je preneslo več kot sto tisoč uporabnikov, izjemne ocene pa pričajo, da aplikacija postaja nepogrešljiv digitalni vrtnarski pomočnik.

Manj načrtovanja, več časa na vrtu

Za novo vrtnarsko sezono so pri Posadi.si za svoje uporabnike pripravili novost, seznam opravil za vsak mesec ter predloge datumov sajenja prikazane v koledarju. »Običajno pri orodjih za vrtnarjenje sicer ne pomislimo na digitalna orodja, a vemo, koliko informacij je potrebnih za nego vrta ter kako hitro pozabimo na kako opravilo. Zato lahko tudi z mobilno aplikacijo pripomoremo, da je potrebnega manj načrtovanja in lahko uporabniki preživijo več časa na vrtu,« so komentirali v podjetju. »Naš glavni cilj je vrtnarjem olajšati načrtovanje vrta in iskanje informacij, da lahko dosežejo razveseljive (in okusne) rezultate že prvo leto vrtnarjenja. Veseli smo, da nas je našlo toliko novih vrtnarjev,« so še dodali.

Vrtnarjenje tudi med pandemijo

Za razmah vrtnarjenja med pandemijo je sicer več razlogov. Ob začetku pandemije je negotova dobava hrane v trgovinah mnoge spodbudila k razmišljanju o lastni pridelavi zelenjave in sadja. Obdelava vrta predstavlja blago do zmerno rekreacijo na svežem zraku, kjer lahko čez ograjo tudi poklepetamo s sosedi in poskrbimo za varno druženje. Preživljanje časa na vrtu je bilo mogoče tudi za tiste v izolaciji in karanteni, pri opravilih pa je lahko sodelovala vsa družina. Predvsem pa sta ob izdatnem povečanju ur sedenja za računalnikom postala brskanje po zemlji in nega rastlin koristna analogna, fizična sprostitev za zmanjšanje stresa.

Koristne informacije na enem mestu

Raziskave so pokazale, da je kar četrtina prostočasnih vrtnarjev začela vrtnariti med pandemijo. To je prineslo rekordne prodajne rezultate proizvajalcem semen, porast so zabeležili tudi prodajalci vrtnarske opreme in pripomočkov. Novopečenim vrtnarjem pa svojevrsten izziv predstavlja pridobivanje vseh potrebnih informacij za uspešno vrtnarjenje. Razvijalci mobilne in spletne aplikacije Posadi.si so na enem mestu združili koristne informacije iz številnih virov, setveni koledar, orodje za načrtovanje vrta, platformo za izmenjavo semen in številne druge pripomočke, ki so v pomoč tistim, ki se vrtnarjenja šele lotevajo, kot tudi izkušenim vrtnarjem.