Cinkarna je lani z izvozom ustvarila pretežni del prihodkov - vrednost izvoza je znašala 175,1 milijona evrov, kar je 11 odstotkov več kot v 2020 -, povpraševanje pa je bilo ugodno na vseh trgih. Na trgu sicer trenutno primanjkuje titanovega oksida, kar se odraža v višjih cenah tega najpomembnejšega proizvoda celjske družbe, izhaja iz poročila o poslovanju v 2021, s katerim se je v torek seznanil nadzorni svet Cinkarne.

Azijska konkurenca je prisotna, a po znatno višjih cenah kot v preteklih obdobjih. Višje prodajne cene s strani azijskih dobaviteljev so v razmerah, kjer je ponudba zaostrena, ustvarile višje povpraševanje po izdelkih zahodnih multinacionalk in lokalnih proizvajalcev, je uprava družbe z Alešem Skokom zapisala v današnjem sporočilu za javnost.

Visoko negotovost na strani evropskega energetskega trga pa v poslovno okolje vnaša trenutna geopolitična situacija, opozarja uprava celjske družbe. Višja raven cen energije v Evropi kot v Aziji in Severni Ameriki bi lahko močneje vplivala na konkurenčnost ponudbe evropskih proizvajalcev.

V družbi sicer izpostavljajo, da je finančno poslovanje Cinkarne Celje tradicionalno konservativno, podjetje je finančno stabilno. Obseg denarnih sredstev je konec lanskega leta znašal 59,7 milijona evrov in je bil za 22 milijonov evrov večji kot ob koncu leta 2020. Za investicije, predvsem na področju proizvodnje titanovega dioksida, so v Cinkarni lani namenili 11 milijonov evrov.