Cene dizla in bencina postopno naraščajo že nekaj tednov in so trenutno glede na ponudnika nekje med 1,45 in 1,50 evra na liter. Jutri – ob torkih ponudniki običajno uvedejo večje spremembe cen – pa se napoveduje večja podražitev. Pri časopisu Finance so na podlagi formule, ki je bila v uporabi do jeseni 2020, ko je država odpravila regulacijo cen, in ki so se je po navedbah časnika ponudniki vsaj do danes bolj ali manj držali, izračunali, da bi cena litra dizla lahko poskočila na okoli 1,65 evra, kar bi bilo največ doslej, tako da bi bilo polnjenje 50-litrskega rezervoarja dražje za skoraj 10 evrov. Cena litra 95-oktanskega bencina bi medtem lahko zrasla na nekaj več kot 1,55 evra.

Te informacije, ki so se razširile tudi po drugih medijih, so povzročile povečano povpraševanje po pogonskih gorivih in gnečo na bencinskih servisih. Največji naftni trgovec v državi Petrol je sporočil, da so na prodajnih mestih zaznali povečano povpraševanje, predvsem po dizelskem gorivu. To je bilo po njihovem mnenju »posledica pretiranega odziva potrošnikov na alarmantne medijske novice o pričakovani rasti cen pogonskih goriv zaradi razmer na svetovnih trgih«. Slovenski naftni trgovci vesti o predvidenih podražitvah goriva niso hoteli niti potrditi niti zanikati.

Cene nafte, ki so naraščale že pred ruskim napadom na Ukrajino, od začetka agresije rastejo še bistveno bolj izrazito. Dogajanje na vzhodu Evrope in njegove posledice v obliki zahodnih sankcij so namreč v strahu pred motnjami v dobavah na trgu surovin povzročili izjemne cenovne pritiske in nove rekorde. Še dodatno so k temu prispevale najnovejše napovedi, da bi ZDA in tudi evropske države lahko uvedle prepoved uvoza nafte iz Rusije, ki je ena največjih dobaviteljic tega energenta. Cene nafte so tako v prvem delu današnjega trgovanja dosegle najvišje ravni po juliju 2008 – cena 159-litrskega soda nafte brent je dosegla 130 dolarjev –, nato pa so se nekoliko unesle. Trenutno sod ameriške lahke nafte stane nekaj manj kot 119 dolarjev, sod nafte brent pa okoli 123 dolarjev. Vse to se pozna v cenah pogonskih goriv, ki so zdaj liberalizirane, tudi pri nas.

Trgovci trdijo, da goriva ne bo zmanjkalo

Zaradi skokovitega povečanja povpraševanja po dizelskem gorivu je v popoldanskih urah na manjših prodajnih mestih celo zmanjkalo dizelskega goriva, a v Petrolu pravijo, da so poskrbeli za hitro oskrbo že čez dan. »Družba Petrol bo zagotovila, da bodo vsa prodajna mesta v teku jutrišnjega dne poslovala nemoteno,« še pravijo. Do pomanjkanja je prihajalo tudi na servisih OMV, od koder so prav tako sporočili, da goriva ne bo zmanjkalo.

Glede gibanja cen so pri Petrolu za STA pojasnili, da so bile razmere na svetovnih trgih energentov že doslej volatilne in nepredvidljive, dodatno negotovost pa vnašajo aktualne vojaške aktivnosti Rusije v Ukrajini in politične posledice. Aktualno dogajanje je tako že privedlo do dviga cen pogonskih goriv na svetovnih trgih, kar bomo po njihovih napovedih predvidoma občutili vsi.

Hrvaška zamrznila cene goriv

Vlada je sicer v sklopu paketa ukrepov za blažitev posledic rasti cen energentov za prebivalstvo, gospodarstvo in kmetijstvo začasno znižala trošarine na elektriko in pogonska goriva. Ukrep je začel veljati s 1. februarjem in naj bi veljal do konca aprila. Takrat je vlada navedla, da gre za znižanje na najnižjo možno raven. Za bencin trošarina tako trenutno znaša 0,35901 evra na liter, za dizel pa 0,330 evra na liter.

Medtem je hrvaška vlada na današnji seji že sprejela ukrepe za blažitev rasti cen goriv. To je storila, ker je prenehala veljati uredba, s katero so 7. februarja letos zamrznili ceno bencina pri 11,37 kune (1,5 evra) za liter, ceno dizla pa pri 11,29 kune (1,49 evra) za liter. Pričakovalo se je, da bo od torka cena dizla 12,53 kune (1,66 evra), cena bencina pa 12,19 kune (1,61 evra) za liter. Tokratna najvišja maloprodajna cena je rezultat dveh ukrepov hrvaške vlade. Prvi je znižanje trošarine, drugi pa zamrznitev skupne marže za trgovce. »Če ne bi sprejeli novih ukrepov, bi bila cena dizla v torek 13,71 kune (1,81 evra), cena bencina pa 13,28 kune (1,76 evra) za liter,« je na seji vlade dejal hrvaški premier Andrej Plenković.