Ustanovitelj podjetja in prokurist MI Elektronike Ignac Mertik razlaga: »Kriza na nas skoraj ni imela vpliva. Rastejo vsi naši trgi, odpirajo se novi. Poleg ZDA, Kitajske in Južne Koreje imamo zdaj vse več poslovnih partnerjev tudi iz Evrope, predvsem Nemčije, Avstrije, Švice in Belgije. Njihov delež v našem portfelju je sicer še na ravni 10 odstotkov, a vztrajno in hitro raste. Posli na drugih celinah so posredniški, medtem ko evropski naročniki do nas prihajajo neposredno.«

MI Elektronika je med največjimi ponudniki storitev elektronske proizvodnje v Sloveniji. Večino njihovega razvoja in proizvodnje pomeni opremljanje tiskanih vezij s komponentami za najzahtevnejše globalne kupce s področij medicinske industrije, predvsem zobotehnične in estetske laserske medicine, ter aeronavtike.

Da ne bo več treba reči ne

»Prostori, v katerih smo poslovali dobra tri desetletja, so postali občutno premajhni. V zadnjem obdobju smo morali zavračati naročila, saj nimamo dovolj prostora in opreme, da bi jih izpeljali. Nekateri novi poslovni partnerji nas celo čakajo, da povečamo zmogljivosti,« je jasen Mertik. Zato se bo družinska gazela MI Elektronika, ki jo danes vodi hči ustanovitelja Sonja Rastoder, sredi letošnjega leta z lokacije na Brezovici pri Ljubljani preselila v nove poslovne prostore v industrijski coni v Logatcu.

Skupaj 80 zaposlenih trenutno dela na zgolj 2000 kvadratnih metrih, po selitvi – predvidoma julija, čeprav je bil prvotni načrt, da stroje v Logatcu poženejo že ob koncu prejšnjega leta – pa bodo imeli na voljo kar 8000 kvadratnih metrov poslovnih in proizvodnih površin v treh etažah, izdelanih po sodobnih standardih dejavnosti in z vrhunsko tehnologijo, poudarja Mertik. Gradbeni del naložbe je vreden 7,5 milijona evrov, v celoti avtomatizirana in digitalizirana proizvodna oprema pa jih bo stala dodatnih sedem milijonov evrov. Po besedah Rastoderjeve pričakujejo, da bodo del tega vložka dobili povrnjenega od razvojnih sredstev ministrstva za gospodarstvo.

Poslovni partnerji cenijo dober vtis

»Veliki poslovni partnerji pred podpisom resnejših pogodb radi pridejo pogledat, kdo smo, kje razvijamo rešitve za njihove potrebe, kakšno tehnologijo uporabljamo in kako ravnamo s tiskanimi vezji za njihovo vrhunsko opremo,« razlaga direktorica. »Zato je ta investicija naš nujen korak naprej. Na poslovne partnerje bomo s tehnološko dodelanimi prostori in opremo zagotovo naredili boljši vtis. Lahko bomo sprejemali in uresničevali večja naročila, bolje upravljali zaloge, vse bo digitalizirano, zaposleni bodo imeli boljše delovne razmere… Zaradi vsega tega se bomo lažje pogovarjali in konkurirali na trgu pomembnih ponudnikov storitev elektronskega razvoja in proizvodnje.« Ignac Mertik dodaja, da zaradi razmer na področju dobavnih verig danes ustvarjajo zaloge surovin za 12 mesecev naprej, prej so jih le za tri mesece.

Poslovni partnerji pričakujejo stoodstotno kakovost po vseh njihovih standardih, sta jasna sogovornika. »Pri tiskanem vezju na letalu ne sme biti niti najmanjše napake, enako je v medicini.« Zagotavljajo sledljivost vseh vhodnih komponent, čisto vsako tiskano vezje testirajo in programirajo po navodilih naročnika. Poleg vseh mednarodnih standardov, ki jih upoštevajo, uspešno opravijo tudi vsakokratne interne revizije poslovnih partnerjev, ki imajo lastna standardizirana pravila poslovanja in sodelovanja.

Kadrovski cunami in visoki cilji

Dejstvo je, da surovine kupujejo na svetovnem trgu, a znanje nastaja doma, je ponosen sogovornik. V MI Elektroniki zaposlujejo več deset inženirjev, v proizvodnji pa so njihova desna roka večinoma elektrotehniki, tudi dekleta. Ekipam se bodo kmalu pridružili tudi roboti.

Medtem ko so si leta 2020 zadali cilj, da v desetletju povečajo število zaposlenih na 250, se to spreminja. »Na novi lokaciji že iščemo nove sodelavce. Veseli smo, da pri tem nimamo večjih težav,« pravi Rastoderjeva. V treh, štirih letih bodo v eni izmeni v Logatcu zaposlovali 500 ljudi, prihodke pa dvignili na 30 milijonov evrov.

Prostore na Brezovici bodo po selitvi obnovili, še malo razširili in vanje nato vrnili razvojni oddelek. Razmišljajo, da bi ustanovili tudi tehnološki park in vanj privabili mlada in zanimiva zagonska podjetja.