Gre za prvo objavo letnih poslovnih rezultatov po lanski oddelitvi podjetja Daimler Tuck Holding. Avtomobilska skupina Daimler se je v začetku februarja skladno z načrti preimenovala v Mercedes-Benz Group. Prihodki preoblikovane skupine so se s 154 milijard evrov v letu 2020 lani povečali na 168 milijard evrov, čeprav so v zadnjem četrtletju nekoliko upadli, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot so izpostavili pri Mercedesu, je skupina dosegla dobre rezultate kljub pandemiji covida-19 in ozkim grlom v dobavnih verigah čipov, kar je še naprej negativno vplivalo na poslovanje. Pomanjkanje čipov, ki je ustavljalo proizvodnjo v avtomobilske industriji, je sicer nekoliko manj prizadelo luksuzne proizvajalce, kot je Mercedes, ob tem izpostavlja AFP.

Zaradi poudarka na avtomobilskih modelih višjega cenovnega razreda se je prilagojena marža skupine pri prodaji osebnih in dostavnih vozil s 6,9 odstotka v letu 2020 lani povečala na 12,7 odstotka. Povprečna cena vozila, ki ga prodaja Mercedes, pa se je leta 2021 zvišala za 26 odstotkov.

Za letošnje leto v skupini pričakujejo, da bodo prihodki glede na lani nekoliko porasli, čeprav ocenjujejo, da bodo omejitve dobave čipov še naprej vplivale na trg, navaja AFP.