Kot je povedala, morajo gledalci in športniki za vstop v športne objekte dokazati, da so »cepljeni ali pa bolezen preboleli,« je na tviterju zapisala ministrica. Omejitve je dokončno potrdil tudi francoski parlament.

Z novo ureditvijo bodo v Franciji zdajšnje »zeleno potrdilo«, ki ponuja dokaz o cepljenju, prebolelosti ali negativnem testiranju spremenili. Po novem negativni test ne bo več dovoljeval obiska številnih objektov, tudi športnih, v veljavo pa bo stopilo »cepilno potrdilo«. Sprememba bo bržkone začela veljati že to soboto.

Đoković, ki ni cepljen, je kot zdravniška izjema želel z negativnim testom vstopiti v Avstralijo in nastopiti na odprtem prvenstvu v Melbournu, ki se je začelo danes. Po večdnevnem zapletu so avstralske oblasti igralca v nedeljo izgnali iz države.

Že dan prej so organizatorji teniškega odprtega prvenstva Francije za francosko tiskovno agencijo AFP potrdili, da se dogovarjajo s tamkajšnjimi oblastmi ter zdravstvenimi organi glede posebnih dovoljenj in vzpostavitev zdravstveno nadzorovanega okolja za nastop necepljenih teniških igralcev na Rolandu Garrosu.

Maracineanujeva pa je še pretekli teden razglabljala o vzpostavitvi zdravstveno nadzorovanega mehurčka, ki bi necepljenim igralcem omogočil igranje na pariškem rdečem pesku, a očitno so se kriteriji v zadnjih dneh spremenili.

Med necepljenimi so po podatkih Združenja profesionalnih teniških igralcev (ATP) le trije predstavniki najboljše stoterice lestvice ATP.