Medtem ko najboljši teniški igralec na svetu Novak Đoković po sagi, ki jo je zaradi preklicanega vizuma doživljal zadnje dni v Melbournu, že trenira pred prihajajočim prvim letošnjim grand slamom, težav za 34-letnega Srba še ni konec. Predvidoma jutri bo namreč izvedel, ali mu bo tamkajšnji minister za priseljevanje Alex Hawke kljub odločitvi sodišča vseeno razveljavil vizum in ga izgnal iz države. Na plan je namreč prišla neskladnost pri izpolnitvi potovalnega obrazca za obdobje zadnjih 14 dni pred prihodom v Avstralijo, ki jo je razkril ameriški novinar Ben Rothenberg. Đoković naj bi namreč pri vprašanju, pri katerem je opomba, da je kakršno koli skrivanje ali podajanje lažnih informacij kaznivo, v najhujšem primeru tudi z do 12 meseci zaporne kazni, označil, da v zadnjih dveh tednih ni potoval. Objavljeni posnetki na družbenih omrežjih pa v tem obdobju prikazujejo njegove treninge v Španiji, kjer naj bi se pripravljal na OP Avstralije. Đoković je že na sodni obravnavi dejal, da je omenjeni obrazec na njegovo željo izpolnila Avstralska teniška zveza. Nemški der Spiegel pa razkriva, da je sumljiva tudi QR koda, ki jo je kot dokaz za izjemo predložil avstralskim oblastem. Ob skeniranju naj bi namreč kazalo, da je bil njegov PCR test 16. decembra negativen, kasneje pa se je rezultat spremenil v pozitivnega.

Dogajanje okoli Novaka Đokovića je močno razdelilo tudi svetovno javnost. Kamere so po koncu informativne oddaje na avstralskem programu Channel 7 ujele voditelja, ki sta se pogovarjala o srbskem teniškem igralcu in imela zanj vse prej kot lepe besede. »Ko pogledamo vse skupaj, je Đoković lažnivi in manipulativni 'seronja'. Kakor koli obrnemo, je nemogoče, da ima samo on prav. Ne hodiš okoli, če si pozitiven na koronavirus. Prepričana sem, da se je zlagal in da ni imel pozitivnega testa. Poleg tega je šel tudi na priprave v Španijo. A na koncu se bo iz vsega skupaj izvlekel. Po drugi strani pa nismo ničesar pridobili s tem, ko smo ga zaprli v dom za migrante. To je bila napaka,« je razpredala voditeljica. Tudi drugi teniški igralci so pri vprašanju o Srbu razdeljeni, je pa Đoković dobil nepričakovanega zaveznika v Avstralcu Nicku Kyrgiosu, ki je sicer pogosto javno kritiziral Srba. »Mediji kot po navadi iz zgodbe ustvarijo cirkus. Kot Avstralca me je sram, kako smo ravnali z najboljšim teniškim igralcem na svetu, ki nam je povrhu v preteklosti pogosto pomagal. Mediji imajo to radi. Najraje od vsega razdvajajo narod,« pravi Nick Kyrgios, ki je trenutno v izolaciji zaradi okužbe s koronavirusom.

Če se Alex Hawke na koncu odloči izgnati Đokovića, naj bi ta po besedah Nine Marković Khaze, v Avstraliji živeče srbske politologinje, ki je v deželi tam spodaj članica specializirane skupine strokovnjakov za področje priseljevalnega prava, imenovane Solve Law, imel asa v rokavu. »Za vsakega, ki verjame v pravo in zakone, je Novak Đoković zmagovalec. Če mu Hawke razveljavi vizum, kar lahko naredi, ima Đoković 28 dni časa, da se na odločitev pritoži. Če bi se za pritožbo odločil, bi mu sodišče zagotovo odobrilo dovoljenje, da v trajanju novega postopka igra na OP Avstralije.«