Filmski analitiki se sprašujejo, ali je letošnje leto res tisto, ko se bo film dokončno vrnil tja, kjer je doma – v kinodvorane in na velika platna. A kakor koli obrnete, ne glede na platformo, se bo očitno gledalo filme za vsak okus, saj po številnih prestavitvah zaradi epidemije letos na vrsto pridejo nekateri največji blockbusterji.

Padec Lune – 3. februar

Da je udarila epidemija, se je lani zelo začutilo tudi pri izrazitih popcorn izdelkih. Utelešenje tega, česar recimo ne boste videli na Liffu, zato pa tako dobro zna Hollywood, je novi film Rolanda Emmericha, mojstra starošolskih spektaklov tipa Dan neodvisnosti. Padec Lune, v katerem Luna zavije proti Zemlji, je na papirju prototip filma, ki stavi na za lase privlečeno zgodbo, zvezdniško zasedbo, humor in grmeče učinke.

Batman – 3. marec

Novi Batman, v katerem je Robert Pattinson postal netopir, potem ko je bil v Somraku vampir, je film za tiste, ki vam je bil všeč Phoenixov Joker. Film, ki ga režira Matt Reeves (Vojna za planet opic, 2017), namreč v napovednikih slika temačen, nasilen in s korupcijo prežet Gotham, Batman pa je na začetku kariere videti jezen, mlad in maščevalen. Igralsko zasedbo zaokrožajo Zoë Kravitz, Colin Farrell, Paul Dano in Andy Serkis.

Severnjak – 7. april

Robert Eggers je leta 2015 posnel imenitno srhljivko Čarovnica, štiri leta pozneje pa še Svetilnik, zgodbo o dveh moških na otoku, ki sta ju igrala Willem Dafoe in Robert Pattinson. Aprila se vrača s trilerjem, ki se dogaja v Islandiji v 10. stoletju. Ljubiteljice in ljubitelji filma so, sodeč po izjavah na družbenih omrežjih, zelo zadovoljni. Tako z režiserjem kot z izbiro glavnega igralca. Po Legendi o Tarzanu in Majhnih lažeh bo v vlogi vikinškega princa majico znova odvrgel Alexander Skarsgård.

Disappointment Blvd. – 22. april

Tudi Ari Aster je mlad režiser, čigar filmi vedno znova navdušijo z avtorskim pečatom. Po srhljivkah Podedovano zlo (2018) in Solsticij (2019) bo združil moči z Joaquinom Phoenixom. O filmu je za zdaj znanega malo; vrtel naj bi se okoli enega najuspešnejših podjetnikov vseh časov, Aster pa je med drugim dejal, da bi lahko bil dolg kar štiri ure.

Top Gun: Maverick – 26. maj

Toma Cruisa bomo letos v kinu gledali kar dvakrat, a medtem ko lahko sedmo Misijo: Nemogoče kravatarji brez težav preložijo, bi še ena prestavitev izida nadaljevanja kultnega Top Guna zlomila še tistih nekaj src, ki jih prestavitve od napovedi leta 2019 še niso zlomile. »Sorry, Goose, but it's time to buzz the tower.«

Elvis – 24. junij

Promocija nekaterih filmov je sila enostavna. Najprej napoveš, da film režira Baz Luhrmann (Moulin Rouge, Veliki Gatsby), nato pa dodaš, da bo film govoril o kralju rock'n'rolla Elvisu Presleyju. Vse drugo je bonus, recimo to, da bo v filmu poleg Austina Butlerja, ki bo Elvis, njegovega menedžerja igral Tom Hanks.

Avatar 2 – 16. december

Najnovejši Spider-Man, podnaslovljen Ni poti domov, je od decembrskega izida zaslužil 1,5 milijarde dolarjev, s čimer je že postal osmi najdonosnejši film vseh časov. Prvo mesto do danes s skoraj tremi milijardami še vedno drži Avatar Jamesa Camerona. Nadaljevanje, 13 let pozneje, v kina prav tako prihaja v času božičnih praznikov.

Babilon – 25. december

Natanko na božični dan pa bomo lahko gledali novi film Damiena Chazella (Dežela La La, Prvi človek), ki očitno vnovič napada oskarje. Babilon je namreč zgodovinska drama, umeščena v zlato dobo Hollywooda, v kateri igrajo tudi Brad Pitt, Margot Robbie in Tobey Maguire.

White Noise – ni točnega datuma

Noah Baumbach bo po Netflixovi ločitveni drami Marriage Story znova sodeloval z igralcem Adamom Driverjem (Hiša Gucci, Poslednji dvoboj). V filmu bomo videli tudi igralko in priznano režiserko Greto Gerwig (Lady Bird, Čas deklištva), zgodba pa je za film spisana na podlagi istoimenskega romana Dona DeLilla, ki govori o Jacku, profesorju za študije o Hitlerju.

Killers of the Flower Moon – ni točnega datuma

Kriminalka Ubijalci cvetne lune, posneta po knjižni uspešnici novinarja Davida Granna, po prepričanju mnogih mojstrovine stvarne literature, ima vse tisto, čemur navadno sledijo visoka pričakovanja. Martina Scorseseja, Leonarda DiCapria, Roberta De Nira in 200-milijonski proračun.