Slovenska reprezentanca se je v sredo v Bischofshofnu, kjer je bila nadomestna tekma za odpovedano tekmo v Innsbrucku, ujela v številne pasti, zlasti vremenske od dežja do sneženja, ki so prežale na skakalce v sedem ur dolgem maratonu. Pripetilo se ji je tisto, kar se ji dogaja že vso sezono – da se skakalci ne zmorejo hitro prilagoditi na novo prizorišče, saj so vajeni, da skakalnico po treningu »prespijo«.

Timi Zajc je bil na robu obupa in izpada

Osmoljenec dneva je bil Lovro Kos (25. mesto), ki je s padcem v prvi seriji izpadel iz boja za stopničke v skupnem seštevku, a je nastopil v finalu zaradi dolžine skoka (136 metrov). »Sam sem kriv. Premalo zbran sem bil pri pristanku. V želji po dolgem skoku me je sveže zapadli sneg malo zaustavil. Žal mi je bilo, da sem zmočil dres, ali je prišlo do kakšnega udarca, pa bomo videli šele po prespani noči,« je padec pokomentiral Lovro Kos, ki je najprej iskal izgubljeno smučko, a mu jo je medtem že našel eden izmed predskakalcev. Hitro se je pomiril, ko je izvedel, da bo vendarle lahko nastopil v finalu. »Finalni skok je bil zelo dober in upam, da mi je dal krila. Moj osnovni cilj je, da na vseh tekmah nastopim v finalu. Trije od štirih ciljev so tako izpolnjeni,« je pojasnjeval Lovro Kos, ki si je za kosilo na skakalnici privoščil zgolj hrenovko in žemljo.

Najboljši Slovenec je bil Timi Zajc na 14. mestu, potem ko je bil na treningu in v kvalifikacijah že na robu obupa in izpada, pa tudi v finale je napredoval kot srečni poraženec. Očitno mu je koristil dolg pogovor s selektorjem Robertom Hrgoto, ko se je ekipa med kvalifikacijami in tekmo za slabo uro umaknila na počitek v hotel. »Glede na to, da mi razmere z dežjem in snegom niso pisane na kožo, kar se pozna pri hitrostih na odskočni mizi, sem na koncu zadovoljen. Tukaj sem imel vedno težave, vedno se je nekaj dogajalo v napačno smer. Šele v finalu sem naredil pravi skok, a čaka me še kar nekaj dela, da bom s to skakalnico prišel na ti. A prvi velik premik je narejen. Ker so tukaj še tri tekme, je to priložnost, da skakalnico naštudiram in naredim dober rezultat,« je povedal Timi Zajc, ki je imel pred tremi sezonami tukaj že veliko smolo, ko se mu je pred nastopom zataknila zadrga na dresu, kar ga je povsem iztirilo.

Peter Prevc: Naredil sem klasičen odstop v drugi vožnji

Osmoljenec finalne serije je bil Peter Prevc, ki je v finalu zaradi prezgodnjega odskoka izgubil 20 mest, saj je bil po prvi seriji na osmem mestu. »To, kar sem naredil, je bil klasičen odstop v drugi vožnji. Hitro sem parkiral in pripeljal rože do tal. Vse je zelo razburkano z veliko nihanji. Skušam ostati pozitiven,« je nastop ocenil očitno jezni Peter Prevc. Anže Lanišek (37. mesto), Žiga Jelar (45.) in Žak Mogel (50.) so izpadli, potem ko so izgubili dvoboje v prvi seriji.

»Težek dan na zelo specifični skakalnici, saj ni nobene podobne na svetu. Za najboljše, ki so v formi, tudi takšna skakalnica ni težava. Z eno manjšo napako je Kos izpadel iz boja za vrh, a se je lepo zbral za finalni nastop. Še je v igri za visoka mesta. Zajc se je lepo zbral glede na vse težave, ki jih je imel tukaj v minulih letih. Če bo bolj točen na odskočni mizi, bo na naslednjih tekmah lahko med najboljših deset. Skupaj s Kosom imata trdne temelje, da lahko gradimo naprej. Pri ostalih nas čaka malo več dela. Številne je zdelalo breme Bischofshofna, saj so tukaj v preteklosti ostali marsikaj dolžni, kar velja predvsem za Laniška. Rešitev je, da se čim bolj umirijo,« je nastop ocenil slovenski selektor Robert Hrgota, ki je prepričan, da bodo na naslednjih tekmah dosegli boljše rezultate.

Japonec Rjoju Kobajaši je s tretjo zaporedno zmago naredil velik korak k osvojitvi zlatega orla. O njegovi samozavesti in premoči vse pove podatek, da je nekaj energije za celodnevni maraton prihranil tako, da je izpusti edini skok za trening, a kljub temu suvereno zmagal v kvalifikacijah. Na tekmi je bil po prvi seriji drugi za Norvežanom Mariusom Lindvikom, v finalu pa je znova pometel s tekmeci. Ob novem uspehu je deloval tako mirno in sproščeno, kot da je tekma zanj le en običajen delovni dan v pisarni, čeprav je na najboljši poti, da zlatega orla znova osvoji s pokrom zmag. »Prvi skok je bil dober, vendar sem bil nervozen, kar se mi na turneji dogaja pogosto. Še bolj bi bil živčen, če bi bili prisotni gledalci. Drugi skok je bil zelo dober in takšna želim pokazati tudi na zadnji tekmi turneje,« je povedal Rjoju Kobajaši. Lindvik in Halvor Egnar Granerud sta z drugim in tretjim mestom potrdila, da so Norvežani pravi specialisti za tekme v dežju, sneženju in megli. V zahtevnih razmerah sta pokazala vse odlike pogumnih Vikingov, pa tudi tekmovalna oprema je bila za vremenske razmere znova vrhunska in konkurenca ne skriva zavisti. Danes ob 17.30 bo še zadnja, četrta tekma novoletne turneje.