Z dvema zaporednima zmagama si je Neprjajeva pred zadnjo etapo pritekla minuto in 12 sekund prednosti pred Švedinjo Ebbo Andersson, še sedem sekund več je zaostajala Finka Kerttu Niskanen. Njeno končno zmago bi lahko ogrozile še Finka Krista Parmakoski, Norvežanka Heidi Weng in Američanka Jessie Diggins. Predvsem Anderssonova in Wengova sta bili tisti, na kateri je morala 26-letnica iz Tvera najbolj paziti. Že na začetku vzpona sta Švedinja in Norvežanka prešli v vodstvo, Rusinja jima je sledila z varne razdalje in njeno končno prvo mesto nikoli ni bilo ogroženo.

V zaključku 3,6 kilometra dolgega vzpona s 425 metri višinske razlike, na nekaterih odsekih tudi z 28-odstotnim naklonom, je imela največ moči Wengova, ki je doslej zmagala dvakrat zapored (2017, 2018). Kot četrta je vzpon končala Neprjajeva, ki je po dveh drugih mestih prišla tudi do prve skupne zmage na Tour de Ski.

Z dobrim izhodiščem, da popravi svojo najboljšo končno uvrstitev na novoletni turneji, 15. mesto iz lanske sezone, se je na progo podala Anamarija Lampič. Do vzpona na Alpe Cermis je še sledila najboljšim, na koncu pa za Wengovo zaostala skoraj tri minute in pol, kar je zadoščalo za 32. mesto. A osnovni cilj je dosegla, kajti v skupni uvrstitvi sta jo prehiteli le dve tekmovalki, z 12. mestom pa je prišla do svoje najboljše uvrstitve na Tour de Ski.

»Počasi se pomikam naprej v skupnem seštevku. Tekma je bila izredno težka. Sicer smo začele zelo počasi, prerivale smo se do začetka vzpona, ko pa se je vzpon začel, so najboljše napadle. Počasi sem šla v svojem ritmu proti vrhu, v ritmu, s katerim sem lahko prišla do cilja. Vesela sem 12. mesta. Če bi mi na začetku kdo to ponudil, bi takoj sprejela,« je dejala Anamarija Lampič, ki je četrtič zapored v zadnjih štirih letih uspešno končala Tour de Ski. Takoj po tekmi je odšla na višinske priprave na bližnji prelaz Lavezze, tako da bo izpustila tekme za svetovni pokal v francoskem Les Roussesu, ki bo od 14. do 16. januarja gostil tri tekme. V svetovni pokal se bo vrnila v Planici, kjer bosta 22. in 23. januarja zadnji preizkušnji pred olimpijskimi igrami v Pekingu.

Čeprav je Klaebo vzpon na Alpe Cermis končal »le« na petem mestu, je v skupnem seštevku svojo prednost pred dvakratnim zaporednim zmagovalcem turneje, Rusom Aleksandrom Boljšunovom, povečal še za tri sekunde. Za 25-letnega Norvežana, ki se je v ponedeljek po zmagah v svetovnem pokalu izenačil z rojakom Bjoernom Daehlijem, oba jih imata po 46, je bila po letu 2019 to druga zmaga na turneji.