V manj kot dveh mesecih je bil to že drugi sosedski rokometni obračun v moški konkurenci. Na začetku novembra je Hrvaška v okviru tedna evropske zveze EHF v Novigradu zmagala s 34:31, Slovenija pa se ji je v Celju uspešno maščevala. Če se bosta reprezentanci na Euru 2022 prebili iz skupin (Slovenija igra s Severno Makedonijo, Dansko in Črno goro v Debrecenu, Hrvaška pa s Francijo, Srbijo in Ukrajino v Szegedu), v nadaljevanje pa vodita prvi dve mesti, se bosta pomerili v drugem delu tekmovanja v Budimpešti.

Selektorja Ljubomir Vranješ in Hrvoje Horvat (njegov pomočnik je legendarni Ivano Balić) sta imela v zapisniku vsak po kar 18 igralcev, v obeh reprezentancah pa so manjkali tisti, ki si rokometni kruh služijo v Nemčiji. Do izida 6:6 je bilo šest zaporednih izenačenj, po delnem rezultatu 3:0 (svoj prvi gol za reprezentanco je s strelom prek celotnega igrišča na prazna vrata dosegel tudi vratar Jože Baznik, vajo pa je ponovil tudi tik pred odhodom na odmor) pa so si Slovenci prvič priigrali večjo prednost. A južni sosedi so jih v dveh minutah ujeli, Gašper Marguč, najboljši strelec prvega polčasa s petimi goli, pa je v 20. minuti poskrbel za svoj 400. reprezentančni gol.

Po treh zaporednih golih na začetku drugega polčasa (enega je za svojo reprezentančno premiero dosegel tudi Tilen Sokolič) so si gostitelji prvič priigrali pet golov prednosti (20:15). A ekipa selektorja Horvata, ki bo na EP prvič vodil reprezentanco na velikem tekmovanju, se ni predajala in se je v 48. minuti približala le na minus ena (22:23). Jure Dolenec je s svojim četrtim golom in skupno 600. za reprezentanco – prebil se je na šesto mesto na lestvici vseh časov – začel niz 8:1 v osmih minutah za nedosegljivo vodstvo z 31:23. Blestel je Blaž Janc, ki je vseh svojih sedem golov dosegel v drugem polčasu.

Slovenci so do prepričljivega skalpa prišli kljub 12 tehničnim napakam (Hrvati 13) in kar trem zgrešenim sedemmetrovkam od devetih (Hrvaška eno od štirih), so pa gostje na kazenski klopi presedeli kar 14 minut, gostitelji pa le šest. »Fantje so pokazali precej več energije kot na novembrski tekmi na Hrvaškem. A imamo še veliko rezerv, ki jih moramo vnašati v našo igro,« je ocenil selektor Ljubomir Vranješ, ki tokrat v osrednjem obrambnem bloku ni mogel računati na Blaža Blagotinška. Član Veszprema se ubada z bolečinami v hrbtu, ki jih pospešeno odpravlja. Blagi še ni stoodstotno pripravljen, zato Vranješ ni želel tvegati z njim, za EP pa bo povsem nared. Tudi kapetan Jure Dolenec je bil zadovoljen: »Lepa zmaga, odigrali smo dobro tekmo, čeprav ni manjkalo tudi napak. Hrvatom je manjkalo več igralcev kot nam. Smo šele na začetku priprav, noge so težke. Mogoče smo si zmage bolj želeli, tudi zaradi čudovitega vzdušja v dvorani.«

Slovenska reprezentanca bo danes v Zrečah opravila še zadnji trening, nato pa bodo igralci in člani strokovnega vodstva dobili prosto do 2. januarja 2022. Takrat se bodo spet zbrali na pripravah v Zrečah, kjer se jim bodo pridružili tudi trije reprezentanti iz nemške lige: Miha Zarabec (Kiel), Urban Lesjak (Hannover) in Urh Kastelic (Göppingen).