Galeta je francoska pita s pekača, kjer prepognjen rob testa ustvari priročno posteljico odličnemu sočnemu nadevu. Galete so lahko sladke ali slane, tokrat pa predstavljamo sladko različico z jabolki. Priprava teh pit je izredno enostavna, saj rob testa enostavno prepognemo čez nadev in se nam zato ni treba ukvarjati z delanjem popolnih robov pite ali skrbeti, če bo pita lepo prišla iz modela.
Galeta seveda izgleda robustno in nepopolno, kar je tudi čar te sladice. Vsakič je lahko malo drugačne oblike, ko uporabite različne nadeve in sadje, pa si lahko pričarate tudi vedno druge okuse.
Ta pita je jesensko-zimska poslastica. Poleg jabolk uporabite še cimet, čisto malo ingverja, dišečo vanilijo in pomarančni sladkor, ki ga lahko nadomestite tudi z limoninim sladkorjem. Čisto dovolj bi bila tudi naribana limonina lupinica. Tako zelo diši, ko se peče! Za testo uporabite kombinacijo zmletih ovsenih kosmičev in polnozrnate moke, ki je lep kontrast sladkemu nadevu. Tisti wow okus seveda doda maslo, vse pa skupaj poveže rumenjak in kremni sir.
Najprej pa še nekaj odličnih sladic z jabolki:
• Priljubljena Marina biskvitna jabolčna pita
• Mafini s karameliziranimi jabolki in drobljencem
• Ovsena kaša s karameliziranimi jabolki in cimetom
Še več odličnih sladic pa najdite pod oznako Sladice.
Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/!
PRIPRAVA
SESTAVINE (za 4 osebe):Sestavine za testo:
120 g moke
80 g ovsenih kosmičev
1/2 žličke soli
115 g mrzlega nakockanega masla
85 g kremnega sira
1 rumenjak jajca
Sestavine za nadev:
500 g jabolk (približno 3 veliki, narezani na rezine približno 6 mm)
50 g rjavega sladkorja + nekaj za posip
10 g limoninega ali pomarančnega sladkorja (ali 10 g več sladkorja in naribana pomarančna/limonina lupinica)
1 žlica limoninega soka
2 žlički gustina
1 žlička cimeta
1/2 žličke ingverja
1/8 žličke soli
1/2 žličke vanilijevega ekstrakta ali 1 vanilijev strok
Ostale sestavine:
1 beljak jajca
2 žlici marmelade
vanilijev sladoled za postrežbo
PRIPRAVAOvsene kosmiče zmiksajte v moko. Dodajte moko in sol ter zmešajte. Dodajte mrzlo maslo, kremni sir in rumenjak in na hitro s konicami prstov vse zmesite v testo. Kroglo testa zavijte v folijo in postavite v hladilnik za 1 uro.
Jabolka (po želji) olupite in narežite na tanke rezine. Dodajte vse ostale sestavine za nadev in nežno premešajte.
Testo na papirju za peko z malo moke razvaljajte v krog (premera približno 30 cm) in ga prenesite na pekač. Nadev razporedite na testo tako, da pustite rob okoli približno 5 cm. Nato rob prepognite čez jabolka.
Pečico segrejte na 190°C. Medtem pito postavite v hladilnik.
Ko se pečica segreje, razžvrkljajte jajce z malo vode. Pito vzemite iz hladilnika, rob namažite z jajcem in ga posujte s sladkorjem. Če vam je pri nadevu ostalo kaj sokov jabolk, ga prelijte prek jabolk. Nato pito pecite približno 40 minut.
Pečeno pito vzemite iz pečice ter jo pustite počivati v pekaču 10 minut, nato pa jo iz pekača prenesite na rešetko in pustite, da se ohlaja še približno 20 minut. Kar pustite jo na papirju za peko.
Če želite, jabolka pred postrežbo za lesk premažite z marmelado, ki ji dodajte malo vode.
Pito narežite na rezine, po želji postrezite s sladoledom in uživajte. Na sladoled lahko potresete še malo cimeta.