Urevčeva je bila 6,15 sekunde za zmagovalko. Slovenski uspeh je dopolnil Vili Črv, ki je med tekači izpadel v četrtfinalu in je na 24. mestu osvojil prve točke v pokalu doslej.

Preostali Slovenki in trije Slovenci so izpadli v kvalifikacijah. Anja Mandeljc je bila 37. in je za sekundo zaostala za trideseterico, Klara Mali pa 59. (+14,76) med 79 tekmovalkami na startu. Med 87 tekmovalci je bil Miha Šimenc 52., Janez Lampič 58., Anže Gros pa 78.

Lampičeva, tretja tudi decembra lani v Dresdnu, in Urevčeva sta v finalu tekli skupaj s Švedinjama in Norvežankama. Skandinavke so začele na prvih štirih mestih. Lampičeva se je v nadaljevanju prebila na tretje za Švedinjama, Urevčeva pa je ostala na zadnjem in bila izločena iz boja za stopničke še pred finišem. A je izenačila svoj drugi najboljši posamični dosežek v pokalu, mesto višje je bila pred tem le na 5. mestu ob koncu minule zime v Ulricehamnu.

Uspeh sezone je zabeležila Lampičeva, četudi se ji na koncu ni uspelo povzpeti na najvišjo stopničko, enajstič v karieri pa si je posamič zagotovila zmagovalni oder. Maja Dahlqvist je vnovič dokazala, da je najboljša sprinterka dosedanjega poteka olimpijske zime, Lampičeva, skupna zmagovalka sprintov v pokalu prejšnje sezone, pa je v vse boljši formi.

Lampičeva je v prvi polfinalni skupini začela na četrtem mestu in bila večji del teka za vodilno trojico, v finišu pa je pridobila eno mesto, vendar zaostala za Dahlqvistovo, za njo je bila 35 stotink, ter Jonno Sundling. Najboljša slovenska športnica lanskega leta je tako morala čakati na drugo skupino za odgovor, če se bo po času prebila v finale.

Urevčeva je v drugem polfinalu tekla za vodilno trojico, četverico, s pametnim postavljanjem v zadnjih zavojih in izjemnim pospeševanjem, pa si je zagotovila drugo mesto in je za preboj v finale v skupini zaostala le za Norvežanko Mathilde Myrhvold (+0,10). Lampičeva je ostala na čelu dveh srečnih poraženk in si je s tem zagovorila zaključni nastop.

Lampičeva, je v prvi četrtfinalni skupini večji del tekla na tretjem mestu, v zaključku prišla na drugo, potem je prevzela vodstvo in ga zadržala za zanesljivo napredovanje v polfinale. Urevčeva je tekla v četrti, predzadnji četrtfinalni skupini, v kateri je bila v boljšem položaju v prvem delu, nato pa je izgubila nekaj časa v ostrem zavoju v ciljnem delu prehoda v drugi krog. Iz četrtega mesta se je z izjemnim pospeševanjem v samem finaišu uvrstila v polfinale z zmago v skupini.

Črv je ob svojem prvem preboju v izločilne boje sprintov dobil drugo četrtfinalno skupino. V njej je tekel pogumno, bil večji del na tretjem mestu, v silovitem pospeševanju na ciljni ravnini pa je nazadoval na peto, predzadnje mesto, ter tam tudi ostal. Za Italijanom Federicom Pellegrinom je zaostal 1,12 sekunde.

Dvaindvajsetletni Črv pa je s tem dosegel največji uspeh v pokalu doslej, med trideseterico je bil doslej na 22. mestu le na ekipnem sprintu februarja letos v Ulricehamnu na Švedskem, kjer je nastopil z Lampičem. Tokrat ga je 68 stotink ločilo od polfinala.

Eva Urevc je bila tretja v kvalifikacijah in je za Sundlingovo, ki je bila najhitrejša, zaostala 1,38 sekunde. Anamarija Lampič je bila šesta (+2,25). Vili Črv je predtek končal na 27. mestu, za najhitrejšim, Norvežanom Haavardom Solaasom Taugboelom, je zaostal pet sekund in 82 stotink.

Črv je prehitel tudi skupnega zmagovalca pokala v minuli sezoni Rusa Aleksandra Boljšunova, ki je končal na 31. mestu. V finalu je zmagal Taugboel, 15 stotink je zaostal Pellegrino, tretji pa je bil Francoz Luchas Chanavat (+0,68).

V nedeljo bodo v Dresdnu še ekipni sprinti, Lampičeva in Urevčeva bosta branili tretje mesto iz prejšnje sezone.