Salzburg je seveda že dolgo eno najbolj znanih in najbolj obiskanih mest na svetu. In seveda je tudi letos v ponudbi izjemno ugodna možnost, da za 129 evrov preživite v Mozartovem mestu štiri dni oziroma prespite tri noči in dobite ob tem še Salzburg Card, ki vam bo omogočila, da v 72 urah brezplačno obiščete vse mestne znamenitosti in muzeje, prav toliko časa pa boste lahko uporabljali javni prevoz. Mesto ponuja nešteto najrazličnejših možnosti, kako preživeti dan, in vse so takšne, da vam bodo ostale v prijetnem spominu.

Za tiste, ki ste že bili v Salzburgu in mestne znamenitosti že poznate, pa mogoče namig za izlet v bližnjo okolico. Recimo v Oberndorf, majhno avstrijsko mestece, dobrih 15 kilometrov severno od Salzburga ob reki Salzach. Med številnimi znanimi krajani omenimo Benito Ferrero - Waldner, sicer rojeno v Salzburgu, a je odraščala v Oberndorfu, diplomatko in prvo žensko v Avstriji, ki je bila od leta 2000 do 2004 avstrijska zunanja ministrica. V Oberndorfu je bil rojen tudi Georg Djundja iz Socialdemokratske stranke Avstrije, ki je bil prvi izvoljeni župan v Avstriji, ki se je javno opredelil kot homoseksualec. A mesto je znano po vsem svetu zaradi nečesa drugega in za obisk je v resnici izrazito primeren mesec december, še najbolj v času božičnih praznikov. V Oberndorfu so namreč leta 1818 prvič zapeli eno najbolj priljubljenih pesmi na svetu – pesem Sveta noč, katere besedilo je prevedeno v več kot 300 jezikov, po nekaterih podatkih pa velja za najbolj izvajano pesem vseh časov.

Vse zaradi pokvarjenih orgel

Jožef Mohr je kot kaplan najprej deloval pri romarski cerkvi v kraju Mariapfarr pri Lungauu, leta 1817 pa je prišel v Oberndorf v cerkev svetega Nikolaja in se kmalu spoprijateljil s pet let starejšim Franzem Xaverjem Gruberjem, učiteljem, organistom in cerkovnikom v bližnjem Arnsdorfu, ki je hodil orglat v Oberndorf. Konec leta 1818 je Jožef Mohr žalosten ugotavljal, da orgle vedno težje »sopihajo«, in natančno na 23. december so obmolknile. Piščali so bile zarjavele, notranjost orgel pa je splesnela. Kakšna polnočnica bo brez mogočnih orgel, se je vprašal. Takrat se je spomnil na pesem, ki jo je napisal dve leti pred tem, in si naslednjega dne že zarana ogrnil površnik ter stopil v mrzel dan. Odpravil se je do prijatelja Franca Gruberja, ki je bil seveda presenečen, ko ga je kaplan prosil, naj pesmico, ki jo je prinesel s seboj na papirju, uglasbi še tisto dopoldne.

Pri polnočnici sta Jožef Mohr in Franc Gruber stala pri oltarju cerkve svetega Nikolaja, ki je bila napolnjena do zadnjega kotička. Kaplan Jožef je v rokah držal kitaro. Verniki so se začudeni spogledovali, saj še nikoli niso videli, da bi kdo igral na kitaro v cerkvi, zagotovo pa ne med polnočnico na božični večer, na najsvetejšo noč v letu. Duhovnik Jožef je zabrenkal nekaj tonov, nato pa sta s Francem Gruberjem zapela.

Ali je bila pesem ob njeni krstni uprizoritvi na predbožični večer leta 1818 poslušalcem všeč, ni znano. Mogoče bi celo kmalu potonila v pozabo, če ne bi bilo že omenjenih pokvarjenih orgel, ki jih je prišel popravit tirolski izdelovalec orgel Karl Mauracher. Ta je ob svojih obiskih v Oberndorfu postal pozoren na čudovito božično pesem, ki so jo tam peli. Pozanimal se je o njej in dobil note, ki jih je odnesel v svoj domači kraj Fügen na Tirolskem, kjer je pesem v kratkem času osvojila vse, ki so jo slišali. Veliko zaslug za širjenje pesmi je imela tudi družina Strasser iz Lainacha na Tirolskem, ki se je ukvarjala z izdelovanjem rokavic. Tam, kjer so prodajali svoje izdelke, so služili dodaten denar z igranjem in prepevanjem. Leta 1831 so tako na sejmu v Leipzigu pred množico prepevali pesem Sveta noč. Legenda pravi, da so bili poslušalci tako navdušeni, da so družino povabili tudi na dvor pruskega kralja Friedricha Wilhelma IV. in menda mu je bila tako všeč, da je postala njegova najljubša božična pesem. Zaradi izvajalcev so jo imeli za tirolsko ljudsko pesem neznanega avtorja.

V 90. letih 19. stoletja so številne poplave reke Salzach uničilo precejšnje dele Oberndorfa tako zelo, da so morali na primer cerkev svetega Nikolaja porušiti. Na njenem mestu so leta 1937 postavili spominsko kapelo. Od leta 1953 je vsako leto na sveti večer ob petih popoldne pred kapelo spominsko slavje, ki privabi številne obiskovalce, da skupaj zapojejo pesem Sveta noč v njenem »rojstnem kraju«. Ob kapeli je v starem župnišču muzej Svete noči, ves adventni čas pa deluje v Oberndorfu poseben poštni urad s priložnostnimi znamkami in žigom. Letos bo nekoliko drugače – zbrani bodo lahko poslušali bogat glasbeni program in nato najbolj znano pesem na svetu zapeli v petek, 24. decembra, ob 17. uri na osrednjem trgu.

Seveda si boste vzeli tudi čas za sprehod po mestecu s približno 6000 prebivalci. Urejene imajo sprehajalne poti do bližnjih vasic, precej pa je tudi možnosti za postanek, kjer lahko kaj prigriznemo. V restavraciji Bauernbräu hotela Alt Oberndorf boste dobili pravi dunajski zrezek z vso prilogo za 12 evrov, vsak dan pa so na voljo tudi kosila po 8 evrov in pol.