Ministrstvo za kulturo je jutrišnji dan, ko praznujemo obletnico rojstva Franceta Prešerna, leta 2000 razglasilo za Ta veseli dan kulture. Tako tudi jutri kulturne ustanove po vsej državi, od javnih zavodov do kulturnih domov in knjižnic, pripravljajo različne (ter praviloma brezplačne) dogodke za obiskovalce vseh starosti. Iz obširne ponudbe jih lahko izpostavimo le nekaj.

Priložnost za zamudnike

V Narodni in univerzitetni knjižnici (NUK) vabijo na ogled priložnostne razstave izbora pridobitev, s katerimi so letos obogatili svojo zbirko, med njimi sta tudi rokopisni zapuščini pesnika in prevajalca Tomaža Šalamuna ter novinarja in pisatelja Jožeta Hudečka. Pripravili bodo voden ogled Plečnikove palače, zamudniki pa se bodo še posebej razveselili amnestije: jutri bodo namreč vsem uporabnikom omogočili vračilo gradiva, ki mu je že potekel rok izposoje, brez plačila zamudnine ter stroškov opomina.

V Narodni galeriji bodo veseli dan kulture raztegnili na ves konec tedna: vse do nedelje si bo torej mogoče brezplačno ogledati stalno zbirko z več kot 600 umetninami, družine z osnovnošolskimi otroki se bodo lahko podale na samostojno raziskovalno igro Galerijske uganke, za vse, ki jih ne morejo obiskati, pa so pripravili tudi tri nove spletne razstave. Prost vstop bo imel Slovenski etnografski muzej, ki vabi v prenovljeno avlo, kjer bodo ponudili priložnostne predstavitve svojih zbirk. Tudi javnih vodstev ne bo manjkalo: v MSUM bodo denimo obiskovalce popeljali po razstavi Picasso: Črka v risbo, v Tehniškem muzeju Slovenije pa bodo pripravili voden ogled po razstavi Človek in hrana v začaranem krogu ter poseben program za otroke.

Predstave in delavnice

Praznovanju se pridružujejo tudi v gledališčih. V ljubljanski Drami ponujajo brezplačen ogled predstave Škorpijon v Mali drami, ki jo je zrežirala Nina Šorak; za uprizoritev iste režiserke so se odločili tudi v Mestnem gledališču ljubljanskem, kjer si bo mogoče dramski omnibus Tišina med nami prek spleta ogledati med 19. in 23. uro. V Lutkovnem gledališču Ljubljana bo na ogled gledališki dokumentarec Nebo nad menoj, ki ga je zrežiral Tin Grabnar, v galeriji Škuc pa bosta kot Duo Bešamel nastopila igralka Barbara Ribnikar in pianist Joži Šalej z glasbeno-gledališkim kolažem Skoraj nič novega.

Raznoliko ponudbo delavnic za otroke bodo dopolnili v Slovenski kinoteki, kjer bo Društvo Gumb izvedlo delavnico zgodborisa; na njej bodo sodelujoči spoznali, kako nastane risanka, ter ustvarili vsak svojo filmsko zgodbo v slikah. Baza slovenskih filmov pa bo po spletu ponudila dva dokumentarna filma, na ogled bosta Narodna noša Maka Sajka in Odpotovanje Petre Seliškar o kantavtorju Tomažu Pengovu. gb