Brez presežka. Na uvodnih štirih tekmah svetovnega pokala na Švedskem slovenski biatlonci in biatlonke niso blesteli, edini, ki si je zaslužil visoko oceno, je bil Jakov Fak, ki je na sprinterski tekmi zasedel 13. mesto. Fak je imel startno številko ena, tako pri streljanju leže kot stoje pa je pokril vseh pet tarč. Žal v teku ni bil razpoložen, za zmagovalcem Sebastianom Samuelsonom je zaostal dobro minuto. Štiriindvajsetletni Šved je bil prav tako brezhiben na strelišču, za nameček pa še izjemno hiter tudi v smučini.

»Druga tekma je bila boljša od prve. Na strelišču sem zadel obakrat ničlo, kar mi je dalo priložnost za boljši rezultat. Tudi sam tek je bil boljši kot dan prej. Do naslednjega vikenda pa si želim, da se še dokončno odpočijem in napravim kakšen dober trening, da dvignem tekaško raven in bom bolj konkurenčen najboljšim,« je svoj nastop pokomentiral Jakov Fak. Do točk je od Slovencev prišel tudi Miha Dovžan na 33. mestu, ki je pokril vseh deset tarč, v teku pa ni bil najbolj konkurenčen in je za Samuelssonom zaostal 1:36 minute. »Z nedeljskim nastopom moramo biti bolj zadovoljni. Tako Jakov Fak kot Miha Dovžan sta bila strelsko učinkovita. Zelo me veseli, da se Jakov tako hitro vrača nazaj. Veseli me tudi, da je Miha Dovžan že drugič v točkah. To je zelo dobro za motivacijo. Drugi fantje pa so sposobni več,« je nastope Slovencev ocenil trener Janez Marič.

Uvodno tekmo na 20 kilometrov je dobil Norvežan Sturla Holm Laegreid, slovenski izkupiček pa je bil skromen. Fak je bil z dvema minutama pribitka 29., dvakrat je zgrešil tudi Dovžan, ki je za zmagovalcem zaostal 4:15 minute in bil 37. Prav Dovžan je bil med tragičnimi junaki tekme, saj je zgrešil zadnja dva od skupno 20 strelov ter zapravil priložnost za uvrstitev med deseterico in s tem najboljšo uvrstitev v karieri. Po zapravljeni priložnosti je povedal: »Led je prebit, prva tekma je za mano. Lahko sem zadovoljen s prikazanim do tretjega streljanja, nato pa se je ponovila lanska zgodba. Malo so se mi zatresle noge, imel pa sem tudi težave z naboji. Zgrešil sem zadnja dva strela, s čimer nisem zadovoljen.«

Slovenke na obeh tekmah pričakovano niso bile blizu vrha, še najboljša je bila Živa Klemenčič, ki je na 15-kilometrski preizkušnji zasedla 60. mesto, dan kasneje na sprinterski tekmi pa si je pritekla in pristreljala 78. mesto. Kako zelo izenačena so dekleta pri vrhu, pove tudi podatek, da prvih pet na obeh tekmah prihaja iz kar osmih različnih držav. Le Belorusinja Dinara Alimbekava je bila na obeh tekmah uvrščena med najboljših pet. V Östersundu se bo sezona svetovnega pokala nadaljevala v četrtek z obema sprinterskima preizkušnjama.