Kot so še zapisali v današnjem sporočilu za javnost, odstop ravnatelja SNG Drama Igorja Samoborja »kaže brati v širšem kontekstu nezaslišanega lomastenja po (živi) kulturi in umetnosti«. Po njihovih besedah je čista iluzija, da se minister za kulturo Simoniti loteva zgolj najšibkejših, kot so nevladni sektor, samozaposleni in pogodbeni delavci.

Potem ko so se zamenjali vodilni kadri v Moderni galeriji, Muzeju za arhitekturo in oblikovanje, Muzeju novejše zgodovine, Narodnem muzeju, Javni agenciji za knjigo in drugod, je odstop ravnatelja SNG Drama precej pričakovano dejanje v nizu, pa čeprav gre pri tem za specifičen in nemogoč položaj dotrajane gledališke stavbe in ljudi v njej, menijo v aktivu.

»Srčno upamo, da se usuje plaz in da zdaj dejansko javno spregovori in situaciji ustrezno in odločno odreagira čimveč zaposlenih v kulturi in blizu nje, v institucijah, na svobodi, med zainteresiranim občinstvom, ni pomembno,« so izpostavili.

Potreba po nujni ostri in široki javni razpravi

V aktivu vnovič apelirajo k takojšnji aktivaciji skupnosti, saj menijo, da ima ideološki boj, kot ga izvaja trenutna oblast, v kulturi in umetnosti neslutene in zelo hitre učinke, so zapisali. Pri tem opozarjajo, da nujna ostra in široka javna razprava.

Kot so dodali, delovanje v kulturi ni nemogoče le v nevarnih stavbah, pač pa tudi med nevarnimi ljudmi. SNG Drama je, historično vajena delovanja v najtežjih razmerah, kar dokazuje že dolgotrajen boj za osamosvojitev od Nemškega deželnega gledališča, menijo. »In kakor je to gledališče na terenu, v partizanih, preživelo čas fašistične in nacistične okupacije, tako bo nemoteno delovalo tudi zdaj,« so navedli.

Opozarjajo pa, da je dotrajana stavba, ki ogroža zdravje in življenje tako nastopajočih kot obiskovalcev, simptom, minister pa da bo zdaj v maniri svojega vodje in stranke jel razlagati, da že njegovi predhodniki niso poskrbeli za prenovo. "Toda dodati velja, da je ta hip edinole on odgovoren za zdrs SNG Drama na raven lokalnega gledališča in za obrat k popolni privatizaciji pogleda na ureditev razmer za kolikor toliko normalno delovanje in začetek gradbenih del," so še izpostavili.