Slovenski selektor Matjaž Kek je imel zaradi kartonov, poškodb in okužb s koronavirusom veliko dela pri izbiri začetne enajsterice. Centralnega branilca Bijola je zamenjal Blažič, v zvezni vrsti sta mesti Kurtića in Gnezde Čerina zasedla Zajc in Štulac, ki je imel minule dni nekaj težav s poškodbo. Slovenci v Trnavi sploh niso trenirali večer pred tekmo, saj so bivali v 50 kilometrov oddaljeni v prestolnici Bratislavi, od koder so se tudi pripeljali na tekmo v sedmo največje mesto na Slovaškem (65.000 prebivalcev).

Mojstrovina Zajca in Šporarja za vodstvo z 1:0

Ker so oboji že ostali brez možnosti za nastop na svetovnem prvenstvu 2022 v Katarju, so napovedovali napadalen pristop, da bi gledalci na modernem stadionu v Trnavi lahko uživali. V mrzlem vremenu (4 stopinje Celzija) in pred maloštevilnimi gledalci so oboji začeli previdno, a tudi odločno in bojevito (v prvem polčasu kar 23 prekrškov). Slovaki so bili podjetnejši, Slovenci pa so imeli nekaj težav, da so s povsem prenovljeno zvezno vrsto povezali niti svoje igre. Ko je Slovenija ujela ritem tekme, je povedla iz prvega resnejšega napada na tekmi v 18. minuti. Slovaki so naivno izgubili žogo na sredini igrišča. Zablestel pa je razigrani Zajc, ki je bil najprej podajalec do Šporarja, nato pa je po sijanjem predložku vodje slovenskega napada zadel z glavo za vodstvo. Slovaki so se v 27. minuti veselili enajstmetrovke, vendar je VAR razsodil, da je bil prekršek Blažiča nad Harslinom storjen zunaj kazenskega prostora, in so imeli le prosti strel. Slovaki so imeli žogo več v nogah, bili nevarnejši, a je bil vselej na pravem mestu kapetan Oblak. Slovenci so bili po odvzetih žogah ob prehodih v napad razigrani in kombinatorni, manjkala pa je zadnja poteza, da bi prišli do strela in drugega zadetka v prvem polčasu.

Slovaki so v drugem polčasu še bolj odločno krenili po izenačenje in Slovenci so bili na vse težjih preizkušnjah. Do usodne napake je prišlo v 57. minuti, ko je finski sodnik Gestranius po ogledu posnetka VAR odločil, da je Blažič v kazenskem prostoru igral z roko, dosodil enajstmetrovko in pokazal drugi rumeni karton slovenskemu branilcu, ki je moral v slačilnico. Zanesljivi realizator je bil rezervist Duda.

Slovenija z igralcem manj povedla z 2:1

Ko so vsi pričakovali, da bo Slovenija z vsemi močmi le branila remi (Kek je obrambo okrepil s Karničnikom), so v 62. minuti prišli do nepričakovanega vodstva. Iličić je mojstrsko izvedel kot, poveljnik slovenske obrambe Mevlja pa je skočil pod oblake in žogo z glavo zabil v slovaški gol za novo vodstvo. Slovaki so postajali vse bolj nervozni, Slovenci pa so bili odločni, a v 74. minuti naredili napako. Balkovec je bil premalo odločen pri izbijanju žoge in rezervist Strelec jo je le dve minuti po vstopu v igro z roba kazenskega prostora poslal za hrbet Oblaka. V finišu tekme je borbena Slovenija trpela, a je z nekaj sreče prišla do zaslužene točke. »Lepa, zanimiva in odprta tekma. Z igralcem manj smo pokazali značaj,« je po tekmi za Šport TV povedal Josip Iličić.

V preostalih dveh tekmah v skupini H je Rusija doma premagala Ciper s 6:0 (1:0), Hrvaška pa v gosteh Malto 7:1 (4:1). Vrstni red: Rusija 22, Hrvaška 20, Slovaška 11, Slovenija 11, Malta 5, Ciper 5. Pari zadnjega kroga, nedelja ob 15. uri: Slovenija – Ciper, Hrvaška – Rusija, Malta – Slovaška.