Asus je izdelal igričarski prenosnik v sodelovanju s priznanim britansko-norveškim didžejem Alanom Olavom Walkerjem, ki je znan po uspešnicah Faded in Darkside. V videospotu slednje se pojavljata tudi spomenik padlim borcem bitke na Sutjeski v Tjentištu v BiH ter spomenik revoluciji in NOB v Moslavini v hrvaškem mestu Podgarić. Estetika slovitih jugoslovanskih betonskih spomenikov je Walkerju očitno blizu. Njene sledi je namreč mogoče zaznati tudi v dizajnu prenosnika ROG zephyrus g14 Alan Walker special edition.

Čeprav igričarske računalnike praviloma zaznamuje eksplozija rdeče, modre in zelene barve, je Walkerjev računalnik veliko bolj umirjen. Prevladujejo namreč različni odtenki sive. Brutalističnemu dizajnu nekaj igrivosti vtisnejo redki akcenti turkizne barve na tipkovnici, ki kljub vsemu ohranja videz nekakšnega retrofuturizma. Potem pa je tu še hrbtni del zaslona. Ob majhnem podpisu Alana Walkerja najbolj izstopata diagonalna napisa. Od daleč dajeta vtis, da gre za nalepki, a gre v resnici za trakova iz blaga, ki sta pričvrščena na ohišje zaslona. Stvar je kar zanimiva. Ker gre za blago, pa nas skrbi prijemanje umazanije. Preostalo polovico hrbtišča zaslona zaznamujejo v luknjice skrite LED-lučke, ki izrišejo poljubne napise ali grafike. Slednje nastavimo v posebnem priloženem programu. Dodaten vir zabave je tudi ohišje škatle, v kateri dobimo prenosnik. Če jo priklopimo prek USB-kabla s prenosnikom, se spremeni v nekakšno DJ-postajo za mešanje glasbe na priloženem programu. Od »mešalke« ne pričakovati preveč. Vse skupaj je bolj za šalo.

Dober zaslon brez kamere

ROG zephyrus g14 AW SE je sicer dokaj kompakten prenosnik. Diagonala zaslona meri 35,56 centimetra (14 palcev). Obrobe okoli zaslona je zelo malo, z izjemo spodnjega dela, kar ni nič nenavadnega. Gre za posledico razmerja stranic zaslona 16:9. Bolj preseneti dejstvo, da naprava nima kamere. To vsekakor pripomore k manj obrobe pri vrhu, godi tudi uporabnikom, ki so do spletnih kamer zadržani. Zmanjša pa uporabnost prenosnika za koronačase, ko smo povečali pogostost videoklicev. Je pa res, da lahko večino teh opravimo tudi z mobilnikom. Zaslon je sicer IPS z barvnim obsegom 100 odstotkov DCI-P3, ločljivostjo 2560x1440 in frekvenco 120 hercev (Hz). Prenosnik tehta 1,75 kilograma. Kljub kompaktnosti naprave so osvetljene tipke velike, ponujajo dober hod, a so morda nekoliko mehke za naš okus. Za odklepanje naprave je na voljo čitalnik prstnih odtisov v gumbu za vklop.

Glede na velikost ohišja je naprava relativno dobro opremljena s priključki. Poleg vhoda za slušalke in vhoda HDMI ima prenosnik še po dva vhoda USB-A in USB-C. Ti sicer niso thunderbolt, kljub temu en vhod USB-C omogoča priklop na zunanji zaslon in ima podporo g-sync. Ob tem isti vhod omogoča tudi polnjenje baterije, a je po naših izkušnjah predvsem preprečeval hitrejše praznjenje. To tudi pomeni, da med igranjem iger na tak način ne gre računati na glavno grafično kartico. Nastavitve v igrah bodo tedaj nižje. Ob splošni uporabi oziroma med brskanjem po spletu z vklopljenim varčevanjem baterije je ta sicer zdržala približno 3 ure in 30 minut. Vhoda za ethernet ni.

Dovolj za igranje, a (do)plačamo za ime

Kar zadeva zmogljivost, ROG zephyrus g14 AW SE ponuja nekakšno vstopno točko v svet igranja videoiger s podporo sledenju svetlobnih žarkov (ray tracing). Naprava je opremljena z zelo zmogljivim procesorjem za prenosnike AMD ryzen 5900HS, nekoliko pa se zalomi pri grafični kartici, ki je Nvidia rtx 3050ti. Kot rečeno, gre za zelo vstopno grafično kartico s sposobnostjo sledenja žarkom. Vse skupaj dopolnjuje še 16 GB delovnega spomina (mogoča nadgradnja na največ 24 GB) in 1 TB SSD (m.2) prostora za shranjevanje. Operacijski sistem je windows 10 pro. V praksi to zadošča za igranje videoigre Jedi: Fallen order pri polnih nastavitvah z zelo gladko frekvenco slik na sekundo (FPS) med 80 in 110. Pri Control s srednjimi nastavitvami in nekaj ray tracinga igra doseže 40 FPS, pri visokih nastavitvah z nekaj ray tracinga med 25 in 30 fps, pri najvišjih nastavitvah pa do 20 fps. Pri Cyberpunku 2077 z osnovnimi nastavitvami in najbolj osnovnim ray traycingom dosežemo 30 fps, pri izrazito zahtevnih okoljih pa okoli 20 fps (če vključimo turbo, okoli 23 fps). Pri najvišjih nastavitvah je Cyberpunk popolnoma neigriv s frekvenco okoli 7 fps. Nas je pa presenetilo, da ta pregovorno zahtevna igra, sicer na nizkih nastavitvah, relativno tekoče teče tudi brez priklopa na elektriko. »Kriva« je zagotovo AMD-jeva integrirana grafična kartica radeon rx vega 8. Ko igramo igre pri najvišjih zmogljivostih računalnika, zvoka ventilatorjev ne bo mogoče preslišati. Še posebej, če vklopite način turbo. Prav tako se območje nad tipkovnico kar lepo segreje.

Pri končni oceni prenosnika pa ne gre zanemariti cene. Ta se trenutno giblje okoli 2050 evrov in pomeni, da je za okoli 100 evrov dražji od običajnega ROG zephyrus g14 s 144-herčnim zaslonom, malenkost nižjo ločljivostjo zaslona (1920×1080), a zmogljivejšo grafično kartico rtx 3060. Razlika v ceni gre pač na rovaš barvne sheme, trakov blaga na hrbtišču zaslona in predvsem asociacije na slavnega didžeja. In pa nogavic, bejzbol kape z logotipom Alana Walkerja ter etuija za prenosnik, ki jih prav tako najdete v kompletu.