Optimizem letalskih prevoznikov krepi občutna rast rezervacij na dobičkonosne čezatlantske polete med Evropo in ZDA, ki jo je sprožila napoved ZDA, da bodo od ponedeljka naprej ponovno v celoti odprte za vse polno cepljene potnike.

Na letalski potniški promet ugodno vpliva tudi vnovično sklicevanje sestankov v živo. To se namreč odraža v povečevanju zasedenosti sedežev v poslovnem razredu, je pojasnil Walsh.

Ob tem pa je prvi mož IATA opozoril, da bi lahko okrevanje panoge zavrlo pomanjkanje kadrov. Letalske družbe so namreč v času pandemije covida-19 močno oklestile število zaposlenih, zdaj pa imajo težave pri zaposlovanju nove delovne sile.

Iz tega razloga sta morali ameriški letalski družbi American Airlines in Southwest Airlines nedavno denimo odpovedati več sto letov.

Sicer pa panogo čaka še veliko dela. Po podatkih IATA je bil letalski potniški promet v Evropi septembra še 44 odstotkov pod ravnijo iz leta 2019, promet med Severno Ameriko in staro celino pa je zaostajal za 65 odstotkov. Medtem je zaostanek v prometu med Evropo in Azijo 87-odstoten, v Aziji pa potovanj praktično ni oz. je bil promet septembra 97 odstotkov pod ravnijo iz leta 2019.

Walsh je ob tej priložnosti ponovil namero letalskih prevoznikov glede neto ničelnih izpustov do leta 2050.