Čeprav je slovenska nogometna reprezentanca izgubila vse možnosti za uvrstitev na svetovno prvenstvo prihodnje leto v Katarju, se selektor Matjaž Kek še ni odločil za spremembe. Na seznamu igralcev za zadnji kvalifikacijski tekmi s Slovaško 11. novembra v Trnavi in Ciprom 14. novembra v Ljubljani ni nobenih presenečenj, saj so na njem že znani obrazi. Vsaj za tekmo s Slovaško bo prišlo do sprememb v začetni enajsterici, saj zaradi kartonov Jaka Bijol, Jasmin Kurtić in Adam Gnezda Čerin nimajo pravice nastopa, kar pomeni, da bo veliko sprememb v zvezni vrsti.

Šeško po poškodbi že trenira

»Ne glede na to, da smo izgubili vse možnosti, bo pomembnost tekme na najvišji možni ravni, zato ni primeren čas za eksperimentiranje, ampak sta pomembni koncentracija in priprava na to, da bomo nadaljevali nekaj dobrih stvari iz ciklusa oktobra. Na seznamu ni sprememb, ker za to ni nobene potrebe, pa tudi čas ni primeren,« je seznam branil selektor Matjaž Kek, ki je vesel, da igralci nimajo zdravstvenih težav, zato upa, da bodo pred tekmo v Trnavi lahko opravili tri kakovostne treninge. Tudi Benjamin Šeško, ki je imel težave s poškodbo stegenske mišice, je v ponedeljek v Salzburgu treniral na vso moč.

Kek tudi že gleda v prihodnost – tekmovanje v ligi narodov, v kateri je Slovenija napredovala v skupino B, in kvalifikacije za evropsko prvenstvo leta 2024 v Nemčiji. Nekateri igralci prihajajo v leta, ko bodo začeli razmišljati o koncu (reprezentančne) kariere (Iličić, Kurtić…). »Slovenija si ne more privoščiti, da bi prekrižala katerega koli igralca. Upam, da so vsi dovolj motivirani. Ne glede na starost Iličić lahko še nekaj časa igra na najvišjem nivoju. Upošteval bom mnenje vsakega igralca, vendar z željo, da bi ostali skupaj,« je pojasnil Kek.

Kek o Hajduku ne razmišlja

Na Hrvaškem si je z uspehi Rijeke zgradil ime, da ga hrvaški mediji vsakič omenjajo kot kandidata, ko Hajduk iz Splita zamenja trenerja. »Poklic, ki ga opravljam, je takšen, da so vedno prisotne medijske špekulacije. Že nekajkrat sem povedal, da si sam ne bom dovolil mešanja jabolk in hrušk. Vsa moja zbranost je povezana s tekmama s Slovaško in Ciprom. Vse drugo bi bilo nekorektno. Imam pogodbo z NZS, ki poteče po tem ciklusu. Pogovori z NZS o podaljšanju so pravzaprav končani. Čeprav v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo nismo bili uspešni, ne dopuščam nobene špekulacije, da se odločam med enim in drugim. Trenutno razmišljam o pripravah na ti dve tekmi in usmerjam pogled v naslednji ciklus in tekmovanja. Vse drugo me ne zanima. Izzivov za prihodnost je veliko, da skupaj naredimo načrt in strategijo za obstanek v skupini B lige narodov in uvrstitev na evropsko prvenstvo,« je bil jasen Kek.