Okrajno sodišče v Velenju je namreč razsodilo, da mora Janša stranki SD plačati 10.000 evrov odškodnine in se ji v 15 dneh javno opravičiti na Twitterju. Sodba še ni pravnomočna. Sodišče je sicer izdalo zamudno sodbo, ker Janša ni prevzel pošiljke sodišča in posledično v 30-dnevnem roku ni odgovoril na tožbo, pri tem pa je sodišče ugotovilo, da so izpolnjeni tudi drugi pogoji za izdajo zamudne sodbe.

»Gre za prakso sodišča v Velenju, ki je napakirano s klientelistično paleto članov ali simpatizerjev Socialnih demokratov in ki izreka sodbe brez obravnav in brez možnosti obrambe,« je ob tem zapisal Janša.

V Slovenskem sodniškem društvu so v današnji izjavi za javnost zapisali, da je omenjena premierjeva izjava »nedopustno omalovažujoča do sodnikov omenjenega sodišča oz. do sodišča kot temeljne institucije pravne države«.

Poudarili so, da vsaki stranki postopka ustava in zakoni zagotavljajo enako varstvo pravic; med temi so tudi pravna sredstva v civilnih postopkih. Ob tem pa so dodali, da mora pravna država temeljiti na medsebojnem sodelovanju, spoštovanju in zaupanju v institucije, najvišji predstavniki oblasti pa bi morali biti zgled temu ter se vzdržati diskreditiranja sodišč, ki so nepogrešljiv gradnik pravne države.

Vrhovno sodišče s pozivom k dostojni komunikaciji med vsemi vejami oblasti

Sodniki in sodišča v Sloveniji so zavezani sojenju v skladu z ustavo in veljavno zakonodajo, vse stranke v sodnih postopkih pa imajo skladno s tem na voljo enaka pravna sredstva za uveljavljanje svojih pravic, so v sporočilu za javnost opozorili na vrhovnem sodišču. »Zato je neprimeren odnos nekaterih predstavnikov izvršilne veje oblasti do sodne veje, ki se večkrat kaže tudi v javnem etiketiranju, omalovaževanju ali celo žaljenju sodnikov in s tem sodne veje oblasti, nesprejemljiv, nedostojen in vse bolj utrujajoč,« so navedli.

Nenehni neprimerni komentarji po oceni vrhovnega sodišča namreč prihajajo s strani tistih, ki niso »sposobni razumeti pomena sodne veje oblasti in načina odločanja sodišč, čeprav gre pri načelu delitve oblasti za eno ključnih načel vsake demokratične in pravne države«.