Eden od dokazov za to je tudi dolgoletna povezanost s Tomosom. Čeprav je tovarna že del zgodovine, jo pri nas obujamo v projektu obnove Tomosovih mopedov in motociklov. Ob pomoči donatorjev in mentorjev smo pridobili motorje, primerne za obnovo ali restavriranje, organizirali krožek Tomos Workshop in nastajati je začela zgodba o oblikovanih, obnovljenih ter restavriranih Tomosovih modelih štirih desetletij vse od petdesetih let.

Naše delo ni ostalo neopaženo in letos nam je Hidria, ki je lastnik vsega, kar je povezano s tovarno in blagovno znamko Tomos, v hrambo in oskrbo zaupala unikatno zbirko Tomosovih modelov ter prototipov mopedov, motociklov in zunajkrmnih motorjev, za kar na šoli že urejamo primeren razstavni prostor. Tako bomo prav na tleh dela nekdanje tovarne, zdaj Srednji tehniški šoli Koper, oblikovali tehniško zbirko Tomosove dediščine in zgodovine. V sodelovanju s Pokrajinskim arhivom Koper smo v hrambo prevzeli celotno Tomosovo tehnično dokumentacijo, ki obsega okoli milijon katalogiziranih načrtov. Vsa dokumentacija bo digitalizirana in bo na voljo v pokrajinskem arhivu.

Model trajnih partnerstev med šolami in podjetji

Številni projekti, v katerih so sodelovali in še sodelujejo dijaki ter podjetja in podjetniki, kot so Luka Koper, Hidria, Titus in Lipro, so pripeljali do stvaritev, ki kažejo na neizmerno inovativnost idej mladih, bodočih strokovnjakov na tehničnem področju. Tako je pred leti nastal izdelek z imenom eRocket mark 0, hibridno vozilo na raketni in električni pogon, ki smo ga na povabilo obrtne zbornice s ponosom pokazali na celjskem MOS in na nekaj mednarodnih sejmih v tujini, od koder smo prinesli priznanja, ki nam veliko pomenijo.

Pohvalimo pa se lahko tudi s sodelovanjem v številnih mednarodnih projektih, v katerih uspešno predstavljamo našo državo. Tako smo v minulih letih dijakom omogočili opravljanje praktičnega usposabljanja z delom v tujini, in sicer na Malti, na Slovaškem, v Veliki Britaniji, na Norveškem, v Belgiji… Ena skupina je bila letos v Bragi na Portugalskem. V okviru projekta Erasmus+ z imenom School Business Alliance for the Digital Economy, ki ga konec oktobra zaključujemo, pa so naši dijaki, mentorji, Primorska gospodarska zbornica, partnerji iz tujine in zainteresirani lokalni menedžerji izmenjevali izkušnje in znanja ter poiskali skupni model, s katerim bi lahko ob pomoči gospodarskih zbornic v vsaki državi vzpostavili trajna partnerstva med šolami in podjetji ter spodbujali podjetnost med dijaki in učitelji.

Zmagovalna poslovna ideja vrtni nož hori hori

Ne smemo spregledati niti projekta v okviru Erasmus+ Let's Robot Waste, ki temelji na odgovornosti do okolja. Mladi namreč so in bodo čedalje bolj vpeti v politiko zelenega gospodarstva. Prav zato je bil projekt odlična popotnica za soočanje z rešitvami o preprečevanju in ločevanju odpadkov. Končni cilj je bila izdelava robotka, poimenovali smo ga Robbin, s tremi predalniki za razvrščanje odpadkov. V triletnem projektu sta sodelovali še tehnična šola iz Budimpešte in gimnazija iz Litve, v veliko pomoč – prav v času koronakrize – pa so nam bila tudi slovenska podjetja TipTeh, BarMetal in Lipro.

V okviru obveznih izbirnih vsebin iz podjetništva smo vrsto let sodelovali z univerzitetnim inkubatorjem Univerze na Primorskem. Rodile so se številne dobre podjetniške ideje. Z eno izmed njih, vrtnim nožem hori hori, so dijaki s podporo svojih mentorjev sodelovali na natečaju poslovnih idej, kjer so osvojili prvo mesto. Podjetniškim izzivom in projektom tudi v prihodnosti ni videti konca. Na zalogi imamo nekaj nedokončanih, drugi so še v idejni fazi, jih bomo pa s sodelovanjem partnerjev iz gospodarstva, dijaki ter učitelji mentorji ob spodbujanju ustvarjalnosti, inovativnosti, podjetnosti in zaupanja v bližnji prihodnosti gotovo uresničili.

Iztok Drožina je ravnatelj Srednje tehniške šole Koper.