Letošnjo gazelo primorsko-notranjske regije je družba Dnevnik podelila podjetju Ensol 360, ki se je v manj kot desetletju iz podjetniške ideje razvilo v svetovno vodilno podjetje v niši večnivojskih karting stez. Zgradili so deset največjih večnivojskih pokritih stez v ZDA in v slovenskem okolju ustvarili okoli trideset novih delovnih mest. Med tremi nominiranci za regionalno priznanje sta bila še Metalimpex, prav tako iz Kopra, in sežansko podjetje Klančar žerjavi. Po oceni komisije si je Ensol 360 zaslužil priznanje zaradi poguma, podjetnosti in preudarnosti. Kljub nihaju in vlaganju v preobrazbo poslovnega modela so v lanskem letu dosegli dobičkonosno poslovanje – ustvarili so 8,4 milijona evrov prometa in nadpovprečno dodano vrednost na zaposlenega (61.660 evrov) glede na povprečje v panogi in gospodarstvu.

Dobiček na zaposlenega trikrat višji od povprečja gospodarstva

Podlaga za povabilo podjetjem v projekt Gazela je lestvica 100 najboljših (bonitetno odličnih) najhitreje rastočih (prihodki iz prodaje) podjetij v zadnjih petih letih, ki jo pripravi družba Dun & Bradstreet. Analiza uspešnosti poslovanja podjetij v primorsko-notranjski regiji je pokazala, da so finalisti v finančnem letu 2020 med vsemi regijskimi finalisti predstavljali 7 odstotkov celotnih prihodkov, 5 odstotkov zaposlenih, 6 odstotkov sredstev in 4 odstotke deleža dobička. Regijski zmagovalci so zelo dobičkonosni, saj je njihov dobiček na zaposlenega več kot trikrat višji od povprečja gospodarstva, prav tako so ta podjetja produktivnejša od povprečja v gospodarstvu. Njihovi prihodki na zaposlenega znašajo 9237 evrov več, kot znašajo v gospodarstvu.

Mednarodni trgi so donosne poslovne priložnosti

Za verodostojne analitične podatke pri projektu Gazela od leta 2009 skrbi družba Bisnode, ki je od avgusta letos del družbe Dun & Bradstreet, vodilnega svetovnega ponudnika poslovnih podatkov in analitike. Slovenska podjetja imajo tako na voljo širok nabor globalnih podatkov in analitičnih uvidov, podprtih z lokalnimi izkušnjami, da bodo lažje sprejemala pametne odločitve in izboljšala poslovno uspešnost (tudi) z vstopom na mednarodne trge. Zaradi majhnosti slovenskega trga je rast podjetij omejena, zato je smiselno poslovanje usmeriti onkraj meja domače države. Tega se je marsikatero podjetje začelo zavedati šele v času izrednih razmer. Mednarodni trgi – poleg pasti in izzivov – predstavljajo tudi donosne poslovne priložnosti, kar s svojimi uspehi dokazujejo tokratni regionalni nominiranci izbora Gazela. S pomočjo pametnih globalnih podatkov lahko uspešna podjetja z dobrimi obeti nadaljujejo in celo izboljšajo poslovanje ter z inovativnostjo navdihnejo še druga slovenska podjetja, da se v iskanju poslovnih priložnosti ozrejo onkraj meja države ali regije.

Ste pripravljeni na doseganje uspehov leta 2022?

Zastavite svoj poslovni načrt in plan za rast v letu 2022 premišljeno, na osnovi lokalnih in globalnih podatkov ter analitike. Najpomembneje je, da redno spremljate spremenljive in prediktivne kazalnike v rešitvah Dun & Bradstreet. Pri ocenjevanju kondicije podjetij se zanesite na analitično oceno Failure Score, ki se je izkazala kot zelo robustna tudi v stresnih razmerah. Kar 81 odstotkov podjetij, ki so bila v lanskem letu izbrisana, je bilo v visoki coni tveganj. Predvideni plačilni indeks (EPI) je najhitrejši indikator tveganja, ki na podlagi plačilnih navad podjetja in njemu podobnih pove, kakšno povprečno zamudo lahko pri plačevanju računov pričakujejo v prihodnjih dveh do treh mesecih. Izbirajte poslovne partnerje z mednarodnim certifikatom bonitetne odličnosti, ki predstavlja izkaznico o nadpovprečni kakovosti in stabilnosti poslovanja podjetja. Podjetja s certifikatom lažje pridobijo zaupanje novih kupcev in dobaviteljev ter si zagotovijo prednost pred konkurenco. Tista podjetja, ki merijo na širok trg, so pri poslovanju v kriznem času praviloma v prednosti, zato se za nove poslovne priložnosti ozrite na mednarodne trge.

Damir Simonović je analitik v družbi Dun & Bradstreet