Še pet dirk in končala se bo sezona svetovnega prvenstva v motokrosu. V igri za naslov svetovnega prvaka še vedno ostaja tudi branilec naslova Tim Gajser, ki pa bo moral na naslednjih dirkah, prvi že prihodnji konec tedna v Italiji, pritisniti na plin. Njegov zaostanek za trenutno vodilnim Nizozemcem Jeffreyjem Herlingsom je namreč (še ulovljivih) 15 točk.

Aktualni svetovni prvak, v MXGP sicer najboljši že v letih 2016 in 2019, je imel na progi Intu Xanadu–Arroyomolino blizu Madrida gotovo višje cilje od skupno tretjega mesta, še posebno po kvalifikacijah, na katerih je dosegel drugi čas. A možnosti, da poseže višje, je nato zapravil v prvi vožnji, ko je po napaki celo padel in bil tik za stopničkami. V drugi je nato pokazal svoje mojstrstvo. Vožnje se je lotil izvrstno, saj je na prvo merilno točko pripeljal na drugem mestu tik za Špancem Jorgejem Pradom. Ob koncu prvega kroga je Slovenca zaradi drobne napake prehitel Herlings, a se ni predal. Herlings je bil sicer nepremagljiv, Gajser pa je prehitel Prada in v cilj pripeljal kot drugi. »Hitrost sem imel dobro, so bila pa prehitevanja vse prej kot lahka. V prvi vožnji sem pretiraval, zato sem zapeljal s steze in padel. V drugi mi je nato uspel dober start. Vedno je lepo, ko dirko končaš na stopničkah. Veseli me tudi, da nimam več težav na startu, kot sem jih imel zadnjih nekaj tednov. Veselim se naslednjih dirk. Lepo je tudi, da so se ob progo vrnili gledalci, ki jih je bilo v Španiji ogromno. Upam, da bo nekaj podobnega tudi v Italiji, kjer bo zadnjih pet dirk,« je po še eni uvrstitvi na stopničke povedal Tim Gajser.

V drugem kakovostnem razredu MX2 je bil na delu Jan Pancar, ki pa se znova ni vmešal v boj za mesta v najboljši deseterici. Prve vožnje ni začel najbolje, saj je na prvo merilno točko pripeljal na 25. mestu, ob koncu uvodnega kroga pa je padel na 27. mesto. Nadaljeval je bolje in ciljno črto prečkal kot 20. V drugi vožnji je startal bolje, vozil je zelo zbrano in osredotočeno, kar mu je prineslo 15. mesto, v seštevku obeh voženj pa je bil 17. Zmago je slavil Francoz Maxime Renaux, ki s 108 točkami prednosti suvereno vodi tudi v skupnem seštevku in je na dobri poti, da pri 21 letih prvič postane svetovni prvak. Lani je bil skupno tretji.

Dirkači se zdaj selijo v Italijo, kjer bo v nedeljo 14. od skupno 18 načrtovanih preizkušenj sezone za točke svetovnega prvenstva. A v Pietramurati v enem tednu ne bo zgolj ena dirka, temveč kar tri, in sicer še v sredo, 27. oktobra, in v nedeljo, 31. oktobra.