Brazilija je v oktobrskih kvalifikacijah zabeležila dve zmagi (z Venezuelo 3:1 v gosteh in s 4:1 doma proti Urugvaju) ter en neodločen izid 0:0 s Kolumbijci v gosteh v Barranquilli; slednji so bili tudi sploh edini, ki so v 11 tekmah doslej Brazilcem vzeli točke, tako da jih imajo ti skupaj 31 (10 zmag in remi) in so na lestvici pet točk pred prvimi zasledovalci Argentinci in kar 14 pred tretjeuvrščenimi Ekvadorci. Skupaj je v teh kvalifikacijah 18 krogov – ne pozabimo, Brazilci imajo tekmo manj po tistem neslavno prekinjenem dvoboju prav z Argentinci doma – in že v naslednji tekmi ali dveh bodo petkratni svetovni prvaki tudi neposredno uvrščeni v Katar.

Danes zjutraj po slovenskem času so Brazilci povsem strli sicer žilave in vedno neugodne Urugvajce s kar 4:1, v tekmi pa je blestel njihov največji zvezdnik Neymar (PSG), ki je v reprezentanci vselej drugačen igralec kot v klubu. Sam je dosegel lep zadetek že v 10. minuti, potem pa je bil asistent še pri vseh treh naslednjih (Raphinha dvakrat in Barbosa), tako da so soigralci z lahkoto pospravljali žogo v mrežo. Domačini so bili na Amazonia Areni v Manausu prepričljivo boljši, razmerje v strelih je bilo 22:5, pa še edini gol Urugvajcev (Luis Suarez s prostega strela z več kot 20 metrov) je bil bolj ali manj plod napake brazilske obrambe.

Urugvajci so bili sploh največji poraženci oktobrskega okna, saj so jih v ponedeljek zjutraj zmleli tudi Argentinci na osrednjem buenosaireškem stadionu Monumental s 3:0. To je bila v bistvu perfektna argentinska tekma, ki jo je dobila vse trdnejša in razigranejša srednja linija Paredes-De Paul-Lo Celso-Messi, z udarnim strelcem Lautarom Martinezom. Predvsem vezist madridskega Atletica De Paul postaja eden stebrov ekipe: proti Urugvajcem je bil strelec in podajalec (Martinezu; Messi je dosegel prvi gol), povezoval je vse linije in delil podaje na vse strani. V tekmi danes zjutraj so Gauči doma na Monumentalu premagali še Peru z 1:0 (Martinez, spet po akciji De Paula), prvo tekmo tega okna pa so odigrali neodločeno s Paragvajem v gosteh (0:0). Argentina sicer, kot rečeno, za Brazilci zaostaja za šest točk (7 zmag in 4 remiji, brez poraza), a ima osem točk prednosti pred Ekvadorci, predvsem pa deluje izjemno razigrana s posestjo žoge okoli 60 odstotkov, vse težje pa prejema tudi zadetke (oktobra ga v treh tekmah sploh niso), potem ko sta se z vse boljšim vratarjem Aston Ville Emilianom Martinezom dobro povezala tudi osrednja branilca Cristian Romero (Tottenham) in Nicolas Otamendi (Benfica).

Se bo pa ob skorajšnji neposredni uvrstitvi Brazilije in Argentine v Katar v južnoameriških kvalifikacijah vnel pravi »mesarski« boj za preostali dve neposredni vstopnici za Katar in za peto mesto, ki vodi v dodatne kvalifikacije. Za dve neposredni uvrstitvi na SP trenutno najbolje kaže trojici Ekvador (17 točk), Urugvaj in Kolumbija (po eno manj), verjetno pa ne gre odpisati niti Čila (na 6. mestu) in Paragvaja (na 8.), ki za zadnjo vozovnico šest kol pred koncem zaostajata za tri oziroma štiri točke. Tu bo vsaka naslednja tekma že odločilna, to bo poslej tudi fokus teh južnoameriških kvalifikacij. Brazilci in Argentinci, sicer prvi favoriti tega turnirja in eni prvih favoritov tudi za zmago na svetovnem prvenstvu jeseni naslednje leto, so zdaj lahko že mirnejši; tudi zaradi neposrednih spopadov za preostale vozovnice si bodo verjetno že novembra nabrali tolikšno prednost, da jima celo zaostale sporne tekme sploh ne bo več treba odigrati.