Na dražbi bodo ponudili več kot 800 osebnih predmetov glasbenice, med drugim čevlje, kratke hlače, nedrčke, knjige in plošče. »Zelo težko je pripravljati dražbo v sodelovanju s starši, ki jim je umrl otrok,« je povedal izvršni direktor avkcijske hiše Julien's Martin Nolan.

Dodal je: »Dolgo so potrebovali, da so se dejansko sprijaznili in se odločili za ta korak. Zavedajo se namreč, da si pevkini oboževalci, muzeji in zbiratelji po svetu želijo imeti nekatere od teh predmetov. Da jih želijo razstavljati ter ohranjati njeno dediščino in spomin nanjo. Hkrati si seveda želijo zbrati sredstva za fundacijo.«

Izkupiček bo namenjen Fundaciji Amy Winehouse

Izkupiček dražbe bo namreč namenjen Fundaciji Amy Winehouse, ki sta jo pevkina starša ustanovila za pomoč mladim, ki se spopadajo z odvisnostjo od drog in alkohola.

Za kratko črno in zeleno obleko, ki jo je nosila v Beogradu in ki jo je oblikovala Naomi Parry, se na dražbi nadejajo iztržiti med 15.000 in 20.000 dolarjev. »Ta je ikonična,« je povedal Nolan in dodal, da sicer »vse te obleke predstavljajo Amy - fantastično glasbenico, tekstopisko in tudi modno ikono«.

Amy Winehouse, ki je za svoj album Back to Black iz leta 2006 prejela več nagrad, je pogosto govorila o svojih osebnih izkušnjah v boju z odvisnostjo od alkohola in drog.

Nazadnje je nastopila na festivalu Tuborg v Beogradu 18. junija leta 2011. Nastopu, v katerem je nerazločno izgovarjala besedila ter pozabila imena članov spremljajoče zasedbe, je sledila odpoved evropske turneje. Pevko so 23. julija našli mrtvo na njenem domu v Londonu.