Več kot pol ure je trajal krvavi strelski pohod v sicer mirnem mestu Kongsberg nekaj manj kot sedemdeset kilometrov jugozahodno od prestolnice Oslo. Večerno spokojnost je z lokom in puščicami prebil 37-letni danski državljan, ki pa je na Norveškem živel. »Žena me je zbudila in mi povedala, da nekdo po ulici na ljudi strelja z lokom in puščicami,« je za lokalne medije o trenutkih smrtne groze povedal Geir Bjerknes, ki je pred nočno izmeno skušal še malo zatisniti oči. To mu, seveda, ni uspelo. Kdor se je lahko, se je skril, pet oseb take sreče ni imelo. Obležali so v mlaki krvi. »To je zelo miren kraj, zato je vse skupaj še dodatno grozno. Strah me je,« je dejal.

»Ležal sem na kavču, ko sem prejel sporočilo. Ne morem verjeti, kaj se dogaja. Sprva sem mislil, da je vse skupaj neslana šala. Ko sem šel sem, so me zaslepile modre policijske luči,« pa je o svoji izkušnji spregovoril Geir Innleggen. Na ulici pod njegovim oknom je oborožen napadalec le nekaj minut prej tekal naokrog in izbiral tarče. Kaj je njegov motiv, ni znano, je pa njegov zagovornik Fredrik Neumann za časnik Verdens Gang povedal, da je s svojo stranko govoril po zaslišanju policije. »To se je končalo nekaj po peti uri zjutraj. S policijo sodeluje, celotno dogajanje jim je natančno opisal,« je pojasnil.

Moril 34 minut

Policija je prvo prijavo o streljanju prejela ob 18.13 uri, štiriintrideset minut kasneje so ga aretirali. Ubil je pet ljudi, dva še ranil, napadal je na več točkah v kraju, med drugim tudi v samopostrežni trgovini. Helikopter je dolgo v noč preletaval sosesko, policisti so hodili od vrat do vrat in zbirali informacije. Zaenkrat kaže, da je deloval sam.

Policisti so po napadu dobili odredbo, da v prihajajočih dneh naokrog hodijo oboroženi. Norveška policija pol ulicah na običajne dni sicer ne nosi orožja.

Predstavnik policije Oyvind Aas je potrdil, da je bilo v napadu na več krajih v središču Kongsberga, ki leži okoli 80 kilometrov zahodno od prestolnice Oslo, ubitih pet ljudi. Ranjena sta bila dva človeka, ki sta na intenzivni negi v bolnišnici, a njuno življenje ni ogroženo, je Aas po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal na novinarski konferenci. Eden od ranjenih je policist, ki ni bil na dolžnosti. Bil je v trgovini, ki je bila eden od prizorišč napada.

»Policija je aretirala moškega, ki je izvedel to dejanje. Po naših informacijah je bila vpletena samo ena oseba,« je dejal Aas. Po podatkih policije gre za 37-letnega Danca, ki živi v Kongsbergu.

Napadalec je pred časom prestopil v islam

Danes je nato policija sporočila, da je napadalec pred časom prestopil v islam in je bil pod drobnogledom policije zaradi suma, da se je zatem radikaliziral. Kot poroča AFP, ki navaja predstavnika policije Oleja Bredrupa Saeveruda, je bila policija zato z njim v stiku. Kdaj točno, ni pojasnil, povedal je le, da ne letos, ampak pred tem. Kot je dodal, dogodek obravnavajo kot teroristični napad, obenem so »relativno prepričani«, da je napadalec deloval sam.

Osumljenca so sicer preiskovalci ponoči zaslišali in ta po navedbah svojega odvetnika Fredrika Neumanna govori in sodeluje z njimi. Še danes ali v petek naj bi ga privedli pred preiskovalnega sodnika. Pristojna tožilka je za televizijo TV2 potrdila, da je priznal odgovornost za napad ter da so bili v preteklosti z njim v stiku tako policija kot zdravstvene službe, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

»Ti dogodki so nas pretresli,« je ob napadu povedala norveška premierka Erna Solberg, za katero je bil v sredo zadnji dan na položaju. Danes jo bo namreč nasledil Jonas Gahr Store, čigar laburistična stranka je slavila na parlamentarnih volitvah sredi septembra.

Tovrstno nasilje je na Norveškem redko. Je pa državo pred 10 leti močno pretresel teroristični napad skrajnega desničarja Andersa Behringa Breivika, ki je najprej v Oslu v bližini premierjevega urada razstrelil bombo, nato pa izvedel še strelski pohod na otoku Utoya, kjer je potekal tabor podmladka laburistične stranke. Umrlo je 77 ljudi.

Samooklicani neonacist Philip Manshaus pa je avgusta 2019 streljal v mošeji na obrobju Osla. Napadalca so obvladali verniki, pri čemer je bil eden huje poškodovan. Pred tem je Manshaus ubil svojo polsestro, posvojenko s Kitajske.