Hotavlje na vsakem koraku razkrivajo, da so že dolgo tesno povezane s kamnom. Prebivalci so bogastvo, ki se je skrivalo pred njihovim pragom, odkrili pred več kot tristo leti. Ni povsem jasno, kdaj so prvič zarezali v kamen, na enem od najstarejših obdelanih portalov pa je zapisano leto 1721. Tako se je začela bogata tradicija, ki je skozi generacije kamnosekov prenašala znanje, veščine in ljubezen do kamnoseške obrti. Podjetje Marmor Hotavlje je nastalo leta 1948, ko so se povezale delavnice ob vznožju kamnoloma, v času osamosvojitve Slovenije pa je prešlo v last družine Selak. Očetu Branku sta se že pred leti pridružila sinova Damijan in Tomaž, ki danes uspešno vodita podjetje.

Iz novega začetka poslovni uspeh

Podjetje je bilo vpleteno v vse pomembnejše projekte v Sloveniji, potem pa se je zaradi sesutja gradbenega trga v letih od 2008 do 2013, ko so se gradbeni projekti ustavili, znašlo v velikih težavah. Kljub temu je ekipa podjetja z družino Selak na čelu nase prevzela breme in se ga odločila rešiti. Poplačali so vse podizvajalce, plače v podjetju niso nikoli izostale, nihče ni ostal brez službe. Začeti je bilo treba znova, iz novega začetka pa se je rodil ponovni uspeh. V sodelovanju s podjetjem Riko se jim je ponudila priložnost za izvedbo zahtevne kamnite fasade pri projektu v Belorusiji. Takrat se je zgodil tudi izrazit preskok v megajahtnem segmentu, razvoj katerega so začeli že kar nekaj let prej. Do danes so opremili že več kot 140 megajaht, sodelovali so tudi pri gradnji največje in najprestižnejše zasebne jahte na svetu, dolge več kot 180 metrov.

S trdim delom in predanostjo je podjetje doseglo vodilno mesto pri opremljanju notranjosti velikih jaht s kamnom. Pri tem sodeluje z vsemi glavnimi opremljevalci in je pridobilo status razvojnega dobavitelja. Z arhitekti in glavnimi izvajalci sodeluje že pri zasnovi notranjosti plovil, kar mu odpira pot do izvedbe. Megajahte so plovila, dolga več kot 70 metrov, njihove cene pa dosežejo od 250 do 500 milijonov evrov. Na svetu, večinoma v nemških in nizozemskih ladjedelnicah, izdelajo le deset do petnajst takih prestižnih jaht na leto, gradnja vsake pa traja vsaj štiri leta. Hotaveljsko podjetje izvede na osnovi referenc in visokotehnološkega znanja do dvanajst projektov na leto, pri čemer sodeluje z enim ali več glavnimi izvajalci, ki poskrbijo za opremljanje notranjosti. Z njimi imajo že šest let stalne pogodbe in odlično poslovno mrežo, ki se še širi. Sodelovanje pri takih projektih velja v kamnoseški stroki za ekstremno zahtevno in so mu kos samo najboljši.

V jahtnem poslu velika dodana vrednost

Marmor Hotavlje se je s premikom na trg opremljanja jaht iz gradbeništva preselil na področje inženiringa. »Smo podjetje z veliko dodano vrednostjo, ki izdeluje zahtevne unikatne izdelke,« pravi Tomaž Selak, ki je odgovoren za jahtni segment. Trenutno je v tej niši, ki predstavlja 60 odstotkov celotnega prometa, proizvodnja zasedena nekaj let vnaprej. Naslednje leto bo glede na podpisane pogodbe rekordno, ugotavljata direktorja in dodata, da je trg konstanten in vsako leto raste, hkrati pa ni bolj prestižnega in zahtevnega segmenta za vgradnjo kamna na svetu, kot je segment megajaht. Maloštevilne konkurence na tem področju se ne bojijo, saj se izkazujejo z visoko kakovostjo. V prihodnje bi radi ohranili svoj status v jahtnem segmentu, obenem pa povečali obseg luksuznih projektov na kopnem, kot so vile, zgodovinski objekti, unikatno pohištvo in umetniške stvaritve. Vedno pa so in bodo z veseljem poskrbeli za domače slovenske stranke.

V podjetju obdelujejo najrazličnejše vrste naravnega in umetnega kamna, ki ga dobijo z vsega sveta, in z njim opremljajo megajahte, luksuzne vile, hotele, poslovne in stanovanjske objekte ter izdelujejo tudi kamnito pohištvo, ekskluzivne izdelke in druga umetniška dela. Njihova pomembna naloga je tudi prenavljanje in ohranjanje kulturne dediščine, povesta direktorja. Izvedba kamnoseških del je zahtevna, še posebno na jahtah, kjer veljajo posebne omejitve glede prostora in teže. Zato nenehno razvijajo nove tehnike obdelave kamna. Kamen, narezan na debelino samo nekaj milimetrov, nalepljen na posebno satovje, je videti masiven, v resnici pa so končni izdelki zelo lahki. Razvili so tudi posebno zaščito za kamen, katere izvedba traja tri tedne in ga naredi odpornega proti madežem, s čimer so si odprli vrata tudi pri velikih ameriških proizvajalcih luksuznega pohištva, kot sta Herman Miller-Knoll in Holly Hunt.

Kombinacija tehnologije in veščih rok

»Naša prednost je, da strankam ponujamo celostne storitve – od ideje do končnega izdelka. Uporabljamo sodobno tehnologijo, ki zahteva visoko usposobljene sodelavce. Kljub tehnologiji pa veščih rok kamnosekov ne more nadomestiti prav nič. V podjetju smo ponosni, da nam je uspelo doseči najboljšo kombinacijo obojega; vse s pridihom razvoja, novih inovativnih rešitev in pristopov, saj se zavedamo, da lahko le tako obdelavo kamna pripeljemo do popolnosti,« poudarja Damijan Selak, ki je med drugim odgovoren tudi za domači trg in razvoj trga v Ameriki, kamor že vrsto let izvažajo dizajnerske mize, sodeluje pa tudi v projektih z znanimi umetniki. Nepogrešljivo podporo mojstrom ponuja močan tim tehnologov, ki razvija najboljše rešitve in poskrbi za nemoten potek dela v vseh fazah.

Pred 25 leti je bil skoraj vsak zaposleni domačin vasi Hotavlje. Danes dobrih kadrov, ki jih potrebuje podjetje, primanjkuje, tako da mojstri prihajajo z vseh koncev Slovenije in iz hčerinskih podjetij iz Bosne in Srbije. Več kot 150 zaposlenih je vključenih v izvajanje vrhunskih integriranih storitev. Na voljo imajo najboljšo ekipo tehnologov, arhitektov, oblikovalcev, kamnosekov, monterjev in drugih strokovnjakov, ki izkušnje prepletajo s prihodnjim napredkom. Zaposlenim so v roke predani zelo pomembni projekti, vredni tudi po več milijonov evrov. »Na podlagi izkušenj iz preteklosti, nalog sedanjosti in izzivov prihodnosti smo sestavili močno ekipo, v kateri je pomemben prav vsak,« opisuje Tomaž Selak. Zaposleni se zavedajo, da ima prav vsak od njih pomembno vlogo pri ustvarjanju dobrega končnega izdelka. Z najboljšo kombinacijo sodobne tehnologije, v katero je podjetje v zadnjih letih vložilo pet milijonov evrov, in tradicionalnega ročnega kamnoseštva lahko obdelavo kamna privedejo do popolnosti.

Hotaveljčan za ekskluzivne projekte

Podjetje skrbi, da nima prevelikega vpliva na okolje. Imajo zaprt krog porabe vode in svojo čistilno napravo, ogrevajo se s sekanci in investirajo v energetsko prenovo objektov, poleg tega skrbijo za učinkovito, varno in udobno delovno okolje. Do kamnoloma, za katerega imajo že vrsto let koncesijo, imajo spoštljiv odnos, prav tako do kamna hotaveljčana, ki je zaslužen za njihove začetke in uspehe. Prihodnje leto ob 300-letnici začetka pridobivanja kamna načrtujejo praznovanje in izdajo knjige. Domači kamen, ki ima svojo ceno, uporabljajo v najbolj ekskluzivnih projektih. Okolju, v katerem je podjetje zraslo, pomagajo tako, da zaposlujejo lokalne kadre in se pri tem povezujejo s šolami, podpirajo pa tudi gasilska, športna in druga društva.