Počivalšek je ob robu današnje novinarske konference pred dnevi slovenskega turizma v Ljubljani v zvezi s tem spomnil, da država za javni prevoz že zdaj svoj del prispeva v avtobusnem in železniškem prometu, zato bi bilo dobro, če bi to omogočili tudi kakšnemu letalskemu prevozniku.

»Verjamem, da bomo zdaj, ko se gospodarstvo pobira in se potovalni tokovi obnavljajo, prišli tudi do boljših letalskih povezav,« je še dejal minister za gospodarstvo, ki informacij o tem, ali pogovori o tovrstnih načrtih že potekajo, ni želel komentirati, prav tako ne, ali razmišljajo o ustanovitvi novega podjetja, subvencijah ali čem podobnem, saj da njegovo ministrstvo ni pristojno za promet.

Tudi glede morebitne časovnice ustanavljanja načrtovanega Slovenskega turističnega holdinga je bil redkobeseden, saj da je v upravljavskem smislu za projekt zadolžen Slovenski državni holding (SDH), ki bo to izpeljal po svojih načrtih. Na informacije od tam, da čakajo strategijo, pa je Počivalšek odvrnil, da je to zapisano že v zdajšnji, zato ni potrebe po kakršnemkoli čakanju.

Ob tem je poudaril, da imamo v Sloveniji še vedno 70 odstotkov hotelskih zmogljivosti v državni lasti in da je že dolgo znan načrt v treh korakih, kako podjetja privatizirati. Najprej je po njegovem mnenju nujno izboljšanje upravljanja in rezultatov, v drugi fazi je potrebno najti investitorje, ki bodo vlagali v panogo.

»Slovenski turizem se mora namreč internacionalizirati tako lastniško kot v smislu gostov. Ne moremo imeti rasti in razvoja turizma, ne da bi imeli večinoma tuje goste. Korakoma bomo prišli do tega, da bo tudi ta gospodarska panoga privatizirana,« je še dodal Počivalšek, ki meni, da s tem vprašanjem nekateri precej manipulirajo, a cilj je predvsem privatizacija.