Olimpijske kolajne

Po letu 1990 so nekatere poštne uprave na znamkah začele prikazovati tudi živeče sodobnike, tudi športnike. In Slovenija ni bila nobena izjema, najprej se je na več znamkah pojavil olimpijec Leon Štukelj (leta 1992 in 1998 – z njim smo se pač lahko postavljali!), od leta 2000 pa izhajajo znamke s portreti osvajalcev zlatih olimpijskih medalj oziroma kakšnega drugega osvojenega visokega mesta, na primer 1. in 2. »slovensko« mesto na lanskem francoskem kolesarskem Touru, letos pa osvojen veliki kristalni globus v svetovnem pokalu smučarskih skakalk (slednjim so običajno posvečeni bloki z eno znamko).

V petek, 15. oktobra, bodo izšle tri nove slovenske priložnostne znamke, ki v letnem programu izdaj niso bile napovedane. Razumljivo, saj so posvečene nosilcem osvojenih zlatih olimpijskih medalj na letošnjih (z lansko letnico) dvaintridesetih poletnih olimpijskih igrah v Tokiu.

Vse tri nove znamke imajo nominalo 1,33 evra (poštnina za standardno pismo v mednarodnem prometu; sicer opredeljena tudi s črkovno oznako »C«), tiskali so jih v štiribarvnem ofsetu v nakladi po 35.000 primerkov v polah s po desetimi znamkami v zagrebški Agenciji za komercijalnu djelatnost. Po fotografijah Aleša Fevžerja so jih oblikovali v Villi Creativi v Mariboru. Žig prvega dne, odtisnjen tudi na ovitku prvega dne (št. 22/2021), bo v uporabi na pošti 1101 Ljubljana.

Slovenskih nosilcev zlatih olimpijskih medalj seveda ni treba posebej predstavljati.