Združeni arabski emirati so v zadnjih letih ustno podprli boj proti podnebnim spremembam, vendar skupaj s kolegi proizvajalci ogljikovodikov v Zalivu ostajajo eden največjih proizvajalcev ogljikovega dioksida na prebivalc.

Medtem ko se nujnost boja proti podnebnim spremembam na svetovni ravni pospešuje, je leto 2050 postalo v središču pozornosti. EU in Velika Britanija naj bi bili do takrat ogljično nevtralni, prav tako se k temu cilju zavezujejo svetovni letalski prevozniki in banke.

"Zagnali smo strateško pobudo Emiratov, katere cilj je doseči podnebno nevtralnost do leta 2050," je v četrtek sporočil prestolonaslednik Abu Dabija in dejanski vladar Združenih arabskih emiratov Mohamed bin Zajed.

Kot je poudaril, želijo podpreti prizadevanja mednarodne skupnosti za dosego trajnostnega razvoja, spodbujanje gospodarske in družbene rasti ter prispevati v dobro človeštva.

Napoved Združenih arabskih emiratov je odprto povabilo svetu k sodelovanju pri iskanju praktičnih rešitev za vplive podnebnih sprememb, pa je dejal minister za industrijo in napredno tehnologijo Sultan al-Jaber.

Združeni arabski emirati tako kot Savdska Arabija, Katar in Kuvajt ostajajo eden največjih svetovnih proizvajalcev ogljikovodikov. Prebivalci omenjenih zalivskih držav imajo namreč visoko intenziven ogljični življenjski stil, vključno s široko uporabo štirikolesnikov in z ogromno odvisnostjo od klimatskih naprav.

Kljub temu si Združeni arabski emirati želijo kot prva država v Zalivu doseči ogljično nevtralnost.

Ogljična nevtralnost, definirana kot doseganje ravnovesja med oddajanjem ogljika in absorpcijo ogljika iz ozračja, je na dnevnem redu 26. konference Združenih narodov o podnebnih spremembah, ki se bo v Glasgowu začela 31. oktobra.