Slovenski del Barcolane so prvič pripravili leta 2015 s petimi jadrnicami. V naslednjih letih je udeležba rasla do 42 posadk v cilju vse do lani, ko je bila tako kot osrednja tudi slovenska regata zaradi slabega vremena odpovedana.

Današnja regata v organizaciji društev TPK Sirena in SBVG se bo pričela ob 10. uri v Portorožu s ciljem v Trstu, kjer se bodo jadrnice zasidrale za nedeljsko regato Barcolane.

Na nedeljski regati bo zmago izpred dveh let branila slovenska jadrnica Way of Life z olimpijcem Gašperjem Vinčecem na čelu. Kot so izpostavili pri slovenski maksi jadrnici, bo ta nastopila z ambiciozno posadko, a z realističnimi pričakovanji.

Na štartu več kot 1600 jadrnic

Za zmago se bo po pričakovanjih predvsem udarila z italijanskima jadrnicama Arca in Portopiccolo. Regata v Tržaškem zalivu naj bi po zadnji vremenski napovedi potekala ob zmerni do močnejši burji, tako da se obeta jadralska poslastica.

Na startu slovite Barcolane je bilo v petek prijavljenih več kot 1600 jadrnic vseh velikosti, organizatorji pa jih do nedelje pričakujejo še več.

Organizator osrednje regate je jadralni klub Societa Velica di Barcola e Grignano. Gre za klub iz zdaj priobalne predmestne četrti v Trstu, nekdaj ribiške vasi Barkovlje (italijansko Barcola), v kateri so večinsko živeli Slovenci in ki je tudi dala ime regati Barcolana oziroma Barkovljanka.

Medtem bo današnja regata potekala ob na novo pridobljeni podpori v obliki sodelovanja z nacionalno blagovno znamko I Feel Slovenia. Slovenska turistična organizacija (STO) sicer ob tem sodeluje tudi na tradicionalnem sejmu ob Barcolani v Trstu, kjer se slovenski turistični ponudniki letos predstavljajo na šestih razstavnih prostorih.