Za razvoj države v spremenjenem okolju zaradi pandemije je nujna usmerjenost v trajnostno gospodarstvo, pomembno bo izkoristiti evropska sredstva za zeleni in digitalni prehod, so izpostavili govorci na menedžerskem kongresu. Tako gospodarstvo kot politika sta poudarila nujnost medsebojnega sodelovanja za potrebne spremembe.

Za rast in napredek zakopati stare vzorce

Predsednica Združenja Manager Medeja Lončar je uvodoma dejala, da se slovenski menedžerji zavedajo pomena trajnostnega voditeljstva in da se trajnostno naravnani poslovni modeli že kažejo kot uspešni. Za rast in napredek je treba stare vzorce »zakopati v predkoronske čase« in biti odprt za novo, del česar je tudi sodelovanje. In sodeč po rezultatih jim gre v poslovnem svetu pri tem bolje kot v politiki, je bila kritična. Pri tem je izpostavila umik določb glede socialne kapice iz predloga zakona o debirokratizaciji in poudarila, da brez nje in spodbudne davčne politike ne bo izboljšanja poslovnega okolja in konkurenčnosti. Izkoristiti je treba številne priložnosti, ki se ponujajo med drugim ob geostrateških spremembah in izzivih na trgih surovin, za to pa je nujno sodelovanje. »Tekamo po igrišču, a kot ekipa ne znamo zabiti golov,« je dejala.

Zbrane so nagovorili tudi izvršna direktorica Združenja Manager Petra Juvančič, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek ter evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič. Na kongresu so gostujoči gospodarstveniki spregovorili med drugim o prihodnosti za svet, Evropo in Slovenijo, reinoviranju v času korenitih sprememb, o tem, kaj se lahko naučimo od dežele samorogov, o evropski perspektivi globalne trgovine v postpandemičnem obdobju ter o tem, zakaj je IKT ključen za zeleno digitalno transformacijo podjetij in držav. Veleposlaniki Češke, Hrvaške in Nemčije so na okrogli mizi ocenjevali, ali bo Evropa uspela zajeti val priložnosti.

Za povečanje konkurenčnosti najpomembnejši kadri

Predstavniki gospodarstva so soglašali, da bodo v prizadevanjih za povečanje konkurenčnosti naše države najbolj pomembni kadri. Pri tem so opozorili na vrsto ovir, kot so denimo nasprotovanje uvedbi socialne kapice in zahteve po zvišanju minimalne plače. Pogrešajo tudi dialog, ne le med sindikalnimi partnerji. Odgovor na vprašanje, kako uvrstiti Slovenijo med zmagovalke v globalni tekmi konkurenčnosti, pa so iskali sodelujoči na okrogli mizi.

Na kongresu so podelili priznanje menedžer leta, ki ga je prejel predsednik poslovodstva Telemacha Adrian Ježina, ter priznanje vključi.vse, ki ga podeljujejo družbam, ki si prizadevajo za raznolika in uravnotežena vodstva. Letos ga je prejela Addiko Bank. Upravni odbor Združenja Manager je za menedžerja leta 2021 izbral Adriana Ježino, predsednika poslovodstva družbe Telemach, najhitreje rastočega mobilnega operaterja v Sloveniji.