Piše: Marko Kovačevič/Večer

Dolge so bile vrste pred vhodi v Ljudski vrt. Prvič po lanskem februarju so si navijači lahko dvoboj večnih rivalov v Mariboru lahko ogledali v živo, zaradi preverjanja PCT-pogojev pa je bila pot do sedeža na tribuni vse prej kot kratka. Ko so preverili vse, se je stadion napolnil s 6600 navijači. Tisti, ki so upali, da se bo negativen niz vijoličastih brez domače zmage na večnem derbiju, ki traja že vse od novembra 2017, prekinil, so bili v večini, a tudi navijaški sever, rezerviran za pristaše Olimpije, ni bil prazen.

Če so v mariborskem klubu za ogrevanje skrbeli z nostalgijo, predvajali več kot desetletje stare posnetke in po dolgem času zavrteli legendarno himno Čudežnih polj Heja, hej, viole, je (začasni) trener Radovan Karanović stavil na mlajše moči, v primerjavo s tekmo v Domžalah v enajsterico uvrstil dva »novinca«, Mitrovića in Alvirja. Bolj korenito je v postavo posegel Savo Milošević, trener Olimpije zaradi kazni ni mogel računati na najboljša strelca Nukića in Ziljkića, v kadru ni bilo izkušenega branilca Delamee Mlinarja.

Prvi polčas se ni spremenil v revijo priložnosti, a vratarja vendarle nista bila povsem brez dela. No, poveljniku obrambe Olimpije Nejcu Vidmarju ob najnevarnejši akciji Maribora ni bilo treba posredovati. Po kombinaciji Antoineja Makoumbouja, Rudija Požega Vancaša in Gregorja Sikoška, ki je pobegnil na levi strani, se je do zaključka dokopal Marko Alvir. Le centimeter ali dva sta vijoličaste ločila od vodstva, hrvaški vezist je žogo poslal v vratnico.

Navijači Olimpije so si privoščili rojstnodnevno zabavo. Ne le z napisi in koreografijo na tribuni. Z ognjemetom in zelenimi baklami na kalvariji je praznoval del skupine Green Dragons, ki je bila ustanovljena pred točno 33 leti. Akcija večnih rivalov zagotovo ni bila všeč mariborskim navijačem. Precej bolj zadovoljni so bili, ki so je v finišu prvega polčasa izkazal Ažbe Jug. V 43. minuti je Olimpija sestavila prvo nevarno akcijo. Miha Kompan Breznik, ki bo v torek dopolnil 18 let, je podal z leve strani, Dino Špehar je podaljšal žogo, Lamine Tall pa zaključil z glavo. Jug je z dobrim refleksom preprečil vodstvo zmajev.

Na začetku drugega polčasa se je moral potruditi še Vidmar. Nino Žugelj se je spretno znebil čuvaja, poskusil s prefinjenim zavitim strelom, vratar Olimpije pa je poskus krilnega napadalca vijoličastih odbil v kot. Enak je bil razplet na drugi strani, ko sta se soočila Špehar in Jug.

Drugi polčas so sicer bolj kot priložnosti zaznamovali vložki s tribun – tako viole kot green dragonsi so z baklami poskrbeli za krajše prekinitve –, a povsem brez ambicij v napadu moštvi le nista bili. Po vodstvu Maribora je zadišalo, ko je Mirko Mutavčić potegnil po desni strani. Spravil je žogo do Vida Kodermana, ki je padel pred golom, se sicer dovolj hitro pobral, da je sestavil strel, a žoge ni spravil mimo Vidmarja in soigralca Sirka.

V sodniškem podaljšku je nevaren protinapad sestavila še Olimpija. Aldair je streljal z roba kazenskega prostora, Jug je žogo z odbitkom nastavil na nogo Tallu, a 19-letnik iz Senegala jo je poslal čez prečko.