Tik pred derbijem z Mariborom se v Olimpiji dogajajo tektonski premiki. Milan Mandarić se po letu 2015 tokrat resnično umika s predsedniškega položaja kluba, s katerim je osvojil dva naslova državnih prvakov in tri lovorike v pokalu NZS. Ambicije 83-letnega Mandarića so bile ob prevzemu kluba mnogo višje, a je okoli sebe izbiral napačne ljudi, ki so gledali predvsem na lastno korist.

Nepregledna prodaja kluba

Po zanesljivih informacijah je 74-odstotni delež podjetja FC Olimpija prodan novemu lastniku iz Nemčije Adamu Deliusu, ki se na Bavarskem ukvarja z nepremičninskimi posli. Za vstop v Olimpijo je Delius odštel pet milijonov evrov. Večino je namenil za poplačilo dolgov, zaradi katerih se je klub znašel pod drobnogledom finančnega sektorja Uefe, dva milijona evrov pa je iztržil Mandarić. Pred šestimi leti je Olimpijo kupil za dvakrat več denarja od poslovneža z južnim sadjem Izeta Rastoderja. Končni iztržek je veliko manjši od Mandarićevih pričakovanj, ki so segala do desetih milijonov evrov. Poleti je zagotovil, da bo v Ljubljani ostal vsaj še eno sezono, a si je premislil že pred zaključkom jesenskega dela prvenstva. Iz Olimpije odhaja utrujen od viharnega dogajanja, ki je zaznamovalo njegov mandat, v katerem je brezkompromisno zamenjal trinajst trenerjev in ostal brez želenega uspeha na mednarodnem prizorišču.

Mandarić se je z novim lastnikom Deliusom že minulo zimo dogovarjal za prevzem kluba, a je posel po zapletenih pogajanjih neslavno padel v vodo. Z obeh strani so v medijih padale težke besede in v Olimpiji so celo zapisali, da je šlo za »prevarantsko zgodbo«. Deset mesecev kasneje je saga o prodaji ljubljanskega kluba dobila odmeven preobrat, o katerem kroži zelo malo uradnih informacij. Klub se je skorajda v celoti zavil v molk, Milan Mandarić pa je iz Združenih držav Amerike skopo sporočil, da postopek prodaje kluba teče po dogovorjenih načrtih in rokih. Po naših informacijah je bil skrajni rok za plačilo kupnine 30. september, ko je bil denar tudi nakazan na bančni račun. »Kupec je do sedaj pokazal maksimalno resnost v svoji nameri, da prevzame klub. Pričakujem, da bomo sredi oktobra, takoj po moji vrnitvi iz ZDA, izvedli skupščino, na kateri bomo formalno potrdili zaključek posla,« je sporočil Mandarić.

Ob tako pomembnem trenutku, kot je zamenjava predsednika in lastnika Olimpije, je moteča nepreglednost posla, saj nihče od akterjev ni stopil pred medije, da bi pojasnil ozadja in načrte za prihodnost. V javnosti je zakrožilo, da se v Stožicah obeta velika čistka, in zelo verjetno je, da bo trener Savo Milošević v naslednjih dneh zamenjan ne glede na rezultat derbija v Ljudskem vrtu. »Odkar sem prišel v Olimpijo, sem že petkrat slišal, da Milan Mandarić odhaja. Sedaj se o tem znova govori pred derbijem, ki je za nas zelo pomemben, in prav je, da se osredotočimo samo na tekmo,« je že v četrtek komentiral Savo Milošević.

Z Rudonjo prihaja tudi Skender?

Vse kaže, da se v Stožice po manj kot letu dni vrača Mladen Rudonja, ki je imel ključne vezi pri prodaji kluba Deliusu. Neuradno bo Rudonja znova prevzel položaj športnega direktorja, eden od kandidatov za novega trenerja pa je poznani Hrvat Dino Skender, ki ga je Mandarić januarja letos odpustil zaradi slabe podobe na igrišču. Mladi trener iz Slavonije v Stožicah ni prepričal navijačev zaradi neatraktivnega obrambnega sloga igre. Če bo Milošević po manj kot štirih mesecih resnično odpuščen, bo moral klub zanj in njegove pomočnike odšteti odpravnino, ki znaša več sto tisoč evrov. Ob tem ni znano, kakšne spremembe se obetajo v igralskem kadru, na katerega bo imel Rudonja znova največji vpliv. Prihodnji teden se menda obeta novinarska konferenca, na kateri bo znanih več podrobnosti, nato pa sledi skupščina z zamenjavo uprave.

Kadrovski premiki vplivajo tudi na razpoloženje v članskem moštvu, ki se v napetosti pred spremembami pripravlja na prvoligaški dvoboj v Mariboru. Popotnica Olimpije pred odhodom na Štajersko je zelo slaba – ob naivnem in nenadejanem porazu z Radomljami bosta tekmo v Ljudskem vrtu izpustila prvi strelec moštva Mustafa Nukić ter iznajdljivi Almedin Ziljkić, ki velja za enega najboljših tujcev v tekmovanju. »Porazi so, če se iz njih kaj naučimo, pravi blagoslov. Verjamem, da smo proti Radomljam potegnili nekaj lekcij, ki nam bodo v pomoč v nadaljevanju prvenstva. Resda bomo v Mariboru nastopili brez dveh pomembnih igralcev, a to je priložnost za druge fante, da pokažejo, koliko veljajo. V nogometu se je treba znajti,« je povedal trener Savo Milošević, ki je pred tremi meseci povsem na začetku sezone vpisal visoko zmago proti Mariboru v Stožicah (3:1). Sedaj pravi, da morebiten poraz v Mariboru »ne bi bil tragičen«.