Družinsko voden Hotel in glamping Ribno stoji le slabe tri kilometre stran od turistično obleganega gorenjskega bisera, pa vendar sta tam bolj kot mondenost in gneča turistov doma mir in tišina. Največji okras idilične vasice Ribno, po kateri nosi hotel ime, so zelena narava, smrekov gozd in žvrgolenje ptic, za to, da se gostje tja radi vračajo, pa sta zadnja leta zaslužna okoljsko ozaveščena in gostoljubna zakonca Blažič.

Gospodar Matija, ki je navdušen kolesar, je še posebej ponosen na pred tremi leti pridobljeni certifikat zero waste hotel. Ta označuje edini hotel z omenjenim uradnim certifikatom (brez odpadkov) v Sloveniji, z njim pa Blažič dokazuje, da si želi svet ohraniti in pobarvati še bolj zeleno. Pri tem je sledil ideji hotela v italijanskem mestu Sorrento, kamor so ga pred leti povabili na ogled dobre prakse.

Za to, da je v prenovljenih sobah v njegovem hotelu resnično začutiti naravo, domačnost in udobje, so prav tako zaslužni gospodarjeve roke in njegova domača lesarska delavnica. Po meri izdelana oprema je iz masivnega lesa, edinstvenost prostorne recepcije in jedilnice pa pričarajo unikatni leseni predmeti. »Do okolja izkazujemo skrben odnos, še posebej na področju odpadkov, pitne vode in spoštljivega odnosa do hrane,« pove direktor in lastnik hotela ter doda, da v hotelskih sobah ni košev za smeti, ampak so na hodnikih koši za ločevanje odpadkov, surovine hotelski dobavitelji dostavljajo v velikih pakiranjih ali v posodah za shranjevanje, gostje pijejo vodo iz pipe, hrana je shranjena v steklenih posodah, milo in šampon pa goste pričakata v dozirnih stekleničkah.

Sodelovanje s kolesarskimi šampioni

»Smo specializiran kolesarski hotel, zato znamo dobro poskrbeti za kolesarje – tako za cestne kot ljubitelje brezpotij in električnih koles. Pri nas imajo gostje na voljo vse, kar potrebujejo za svoje kolesarske podvige v bližnji in daljni okolici – od izposoje in servisa koles do polnilnice za električna kolesa, pralnice za kolesa in oblačila ter uravnotežene kolesarske prehrane. Organiziramo tudi razne kolesarske izlete, pripravljamo pa tudi druženja s slovenskimi kolesarskimi šampioni, v bližnji prihodnosti bomo denimo sodelovali z Matejem Mohoričem,« pojasni sogovornik, ki je v času lanske dirke po Franciji organiziral nagradno igro.

Hotel dopolnjujeta glamping Slovenska vas in od letošnjega avgusta novost – glamping Kolesarska vas. Prvega tvorijo pristne lesene hišice, ki jih obdaja smrekov gozd in kjer mir obiskovalcev moti le žuborenje reke Save, drugega pa stilsko opremljene hiške z zasebno savno in leseno kadjo z vročo vodo na terasi ter kolesarnica za štiri kolesa. Umirjena vasica je pravi raj za ljubitelje aktivnega preživljanja prostega časa, ki se po svojih podvigih radi spočijejo ob naravnem bazenu in poleti v njem zaplavajo.

Potem ko so v minulih letih v Ribnem na sezono našteli obiskovalce iz kar petdesetih različnih držav, jo je lani tudi njim zagodla epidemija, medtem ko sta z letošnjo sezono Blažičeva zelo zadovoljna. Namestitve so bile tako v hotelu kot v obeh glampingih skoraj polno zasedene, zadovoljnih gostov pa se gostoljubna Gorenjca nadejata tudi jeseni in pozimi, ko bodo zanje na voljo posebni paketi s poudarkom na sprostitvi in kulinariki.