Ženske so se na shodih med drugim zbrale v Salvadorju, Čilu, Peruju, Mehiki in Kolumbiji. Na transparentnih so zahtevale pravico do odločanja in umetne prekinitve nosečnosti. Na sebi so imele zelene šale, ki so simbol globalnega gibanja proti kriminalizaciji splava.

V torek je bil namreč mednarodni dan varne prekinitve nosečnosti. V Salvadorju je več sto žensk protestiralo pred parlamentom, na transparentu pa so imele napis: »Odločanje je moja pravica, zakonit splav sedaj«.

Popolna prepoved splava, ženskam grozi zapor

Kongresu so predložile predlog za legalizacijo splava v določenih primerih, ko je na primer ogroženo življenje ženske, ko je malo verjetno, da bi otrok po rojstvu preživel ali ko je nosečnost posledica spolnega nasilja.

V Salvadorju je splav prepovedan, ženskam, ki ga skušajo narediti, pa grozi do osem let zapora zaradi umora. Podobno velja še v Hondurasu, Nikaragvi, Dominikanski republiki in Haitiju. V več drugih državah v regiji pa je splav dovoljen le zaradi zdravstvenih razlogov ali v primeru posilstva.

V Čilu je medtem v torek spodnji dom kongresa potrdil zakon, ki dekriminalizira splave v prvih 14 tednih. Predlog mora potrditi še precej bolj konservativni senat. Trenutno velja, da je splav dovoljen, če je ogroženo življenje nosečnice, zarodek ni sposoben živeti ali če je nosečnost posledica posilstva.