Impedanca je bila ustanovljena leta 2004, kajti lastnik podjetja in direktor Marko Završnik si je zaželel novih izzivov: »Podjetje sem ustanovil, ker mi je bilo delo v trgovini z elektronskimi komponentami preveč suhoparno in dolgočasno. Podjetje, v katerem sem bil zaposlen, pa ni imelo interesa za širitev ponudbe.«

Ena tehnološko najnaprednejših družb

Prvi mož tega tehničnega podjetja, ki se v sodelovanju s partnerji in z uporabo najnovejše tehnologije ukvarja z razvojem in proizvodnjo elektronskih vezij in sklopov, pravi, da so prepoznavni kot ena tehnološko naprednih družb pri nas. Njihov poslovni model sloni na ponujanju celostne rešitve na ključ za podjetja, kot so manjši in večji industrijski proizvajalci, razvojni inštituti in drugi razvijalci elektronskih vezij pa tudi samostojni raziskovalci in ljubiteljski elektroniki.

»Izkušena ekipa strokovnjakov, zmogljiva programska oprema in sodobni strojni park nam omogočajo prevzemanje vseh ključnih procesov v fazi izdelave tiskanih vezij in elektronskih sklopov – razvoja, proizvodnje, mehanske sestave, testiranja ter pakiranja s predložitvijo navodil za uporabo. Zavedam se, da je na področju, ki se tako hitro razvija, izobraževanje velikega pomena. Sploh pri uvajanju novih procesov v poslovanje. Za nas dela deset programerjev iz Srbije, ves preostali razvoj je v Sloveniji,« je povedal Završnik. Svetovna kriza pomanjkanja surovin jih je na srečo le oplazila, saj so ob pravočasnem opozorilu strateške nabavne službe v podjetju sredi lanskega leta sprostili precej sredstev in se odločili za nakup večje količine polprevodnikov, s katerimi danes nemoteno proizvajajo. »Brez te odločitve bi danes naše podjetje tako kot mnogo drugih stalo in čakalo na dobavo čipov. Poglejte samo, kaj se dogaja na primer VW ali BMW, kjer imajo velike težave z nabavo,« je dodal Završnik.

Povečanje razvojno-proizvodnih zmogljivosti

Danes je njihova največja ovira pri rasti prostorska stiska. Zato bodo s selitvijo julija 2022 iz 1000 v 4000 kvadratnih metrov novih prostorov v industrijski coni na Taboru občutno povečali razvojno-proizvodne zmogljivosti. Poleg gradnje poslovnega kompleksa, kjer se bo razvojni oddelek razprostiral na 1000 kvadratnih metrih površine, je trenutno od fokusov podjetja razvoj programske opreme za krmilnik industrijskih pralnih strojev, ki ga je naročilo ameriško podjetje ALS LLC. Gre za največjega globalnega proizvajalca pralne tehnike, ki svojo opremo prodaja v več kot sto državah.

»Spoznali smo se pred tremi leti, ko smo jim rešili težavo, ki se je pojavljala na njihovih sistemih. Od takrat smo poslovanje z njimi razširili, saj so se na nas obrnila tudi podjetja, ki so znotraj njihovega konzorcija. Tako že več kot eno leto pokrivamo tudi razvojne projekte programske kode krmilnikov in GUI-vmesnikov za Alliance CE iz Češke. Za pokrivanje vseh njihovih projektov je aktivno vključenih 12 razvojnikov. Za kakšno podjetje gre, je vidno iz podatka, da je desetkrat večje od drugega največjega proizvajalca pralne tehnike na svetu,« je razložil Završnik, čigar podjetje prodaja več izdelkov, ki so plod njihovega znanja in so v uporabi pri globalnih multikorporacijah, kot so Gazprom, Shell in BP. Povpraševanje po elektronskih komponentah raste, zato ima Impedanca od 30- do 40-odstotno letno rast. Največji trgi so Avstrija, kamor izvozijo 30 odstotkov, ZDA, Nemčija in Francija.